Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Μανόλης Καλομοίρης: Η Συμφωνία των ανίδεων και καλών ανθρώπων (1986)

Η δεύτερη συμφωνία του Μανόλη Καλομοίρη είναι γνωστή με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Συμφωνία των ανίδεων και καλών ανθρώπων" εμπνευσμένη από μια φράση του Κωστή Παλαμά στη συλλογή "Ίαμβοι και ανάπαιστοι".
Η σύνθεση του έργου ξεκίνησε το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1931, ένδεκα δηλαδή χρόνια μετά τη "Συμφωνία της Λεβεντιάς" και 24 χρόνια πριν από την τρίτη και τελευταία, τη λεγόμενη "Παλαμική". Η έμπνευση του Καλομοίρη είχε ως αφετηρία δυο προσφιλείς του λαϊκούς ανθρώπους, έναν περιβολάρη και μια υπηρέτρια, πράγμα που εξηγεί και τον τίτλο της συμφωνίας. Η πρώτη εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 1932 με μαέστρο τον μεγάλο Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος μάλιστα έκανε και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στην παρτιτούρα με τη σύμφωνη γνώμη του συνθέτη.
Το έργο ακολουθεί την τυπική τετραμερή ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φωνητική συμφωνία, αφού τα τρία από τα τέσσερα μέρη περιλαμβάνουν φωνητικά μέρη ερμηνευμένα από μεσόφωνο και χορωδία. Το πρώτο μέρος είναι ένα χαρούμενο και ανέμελο ορχηστρικό θέμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Στον κάμπο". Το δεύτερο μέρος είναι ένα moderato με υπότιτλο "Ειδύλλιο στα χωράφια" εμπνευσμένο από έναν ζωγραφικό πίνακα του Σπύρου Βασιλείου. Το τρίτο μέρος είναι ένα ζωηρό scherzo με χρωματισμούς δημώδεις που βασίζεται στο μελοποιημένο ποίημα "Η γριά βαβά μ'" του Ζαχαρία Παπαντωνίου (βασισμένο σ' ένα γαλλικό ποίημα). Το φινάλε, με υπότιτλο "Στο βουνό", ξεκινάει ως ένα δυναμικό Allegro και καταλήγει σ' ένα συγκλονιστικό μοιρολόι πάνω στους γνωστούς στίχους "Πάρε μ' απάνω στα βουνά τι θα με φάει ο κάμπος" του Κώστα Κρυστάλλη.
Η παρούσα εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το 1986 με αρχιμουσικό τον Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Βουλγαρικής Ραδιοτηλεόρασης. Σολίστ η σημαντική Ελληνίδα μεσόφωνος Μαρκέλα Χατζιάνο.

(c) LP | Concert Athens | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: