Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής: Ζωντανή ηχογράφηση (1961/1982)

Η συμπόρευση του Μάρκου Βαμβακάρη (1905-1972) με τον κορυφαίο ερμηνευτή του ρεμπέτικου τραγουδιού Στράτο Παγιουμτζή (1904-1971) ξεκίνησε από τις αρχές του '30 ακόμα, όταν οι δυο τους μαζί με τον παλιότερο Γιώργο Μπάτη και τον νεότερό τους Ανέστο Δελιά, είχαν συστήσει την περίφημη "Τετράδα" του Πειραιά, ένα πρωτοποριακό μουσικό σχήμα που έχει αφήσει εποχή και άνοιξε το δρόμο για τα αμέτρητα ρεμπέτικα σχήματα που το μιμήθηκαν τα επόμενα χρόνια.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των σχημάτων ήταν ότι δεν είχαν στεγανά και με απόλυτη φυσικότητα μπορούσαν να παίζουν δικά τους τραγούδια, αλλά και τραγούδια άλλων λαϊκών δημιουργών του καιρού τους. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο δίσκο που σας παρουσιάζω σήμερα.
Έχουμε λοιπόν εδώ μια ηχογράφηση ντοκουμέντο με τον Μάρκο και το Στράτο, η οποία πραγματοποιήθηκε ζωντανά την άνοιξη του 1961 στο κέντρο του "Βρανά", όπως καταγράφηκε πρόχειρα με τα ηχοληπτικά μέσα της εποχής από τον κινηματογραφιστή Πάνο Κουτρουμπούση στο πλαίσιο του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ "Από μπουζούκια σε μπουζούκια". Στον ίδιο κινηματογραφιστή οφείλουμε επίσης και το πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που κοσμεί την έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε το 1982 από τη δισκογραφική εταιρία Αφοί Φαληρέα.
Ως προς το περιεχόμενο του δίσκου, οι δυο μεγάλοι μάστορες του ρεμπέτικου τραγουδιού παίζουν και τραγουδούν μια σειρά γνωστών και σχετικά άγνωστων τραγουδιών γραμμένων από τον Μάρκο, αλλά και τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Ανέστο Δελιά, τον Παναγιώτη Τούντα και άλλους. Αυθεντικός ρεμπέτικος ήχος και ερμηνείες που βρίσκονται πέρα από το οποιοδήποτε ηθικό δικαίωμα κριτικής που επιτρέπω στον κοινό θνητό εαυτό μου!
Τελειώνοντας, να σημειώσω ότι στο οπισθόφυλλο της έκδοσης φιλοξενείται μια συναρπαστική και γλαφυρή συνέντευξη του Μάρκου που κατέγραψαν η Βέτα και ο Γιάννης Κουνάδης τον Μάρτη του 1971, λίγους μήνες δηλαδή πριν από τον θάνατο του μεγάλου βάρδου.

(c) LP | Αφοί Φαληρέα | 1982 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: