Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Μανόλης Καλομοίρης: Η Συμφωνία της Λεβεντιάς (Βύρων Φιδετζής, 1981)

Είχαμε προ καιρού μιλήσει για την περίφημη "Συμφωνία της Λεβεντιάς", τη μνημειώδη συμφωνική σύνθεση του Μανόλη Καλομοίρη, με αφορμή μια γερμανική έκδοση του έργου υπό τη μπαγκέτα του Μιλτιάδη Καρύδη (KOCH, 1990).
Επανέρχομαι ωστόσο στο ίδιο έργο, για να σας παρουσιάσω μια σημαντική ελληνική εκτέλεσή του, η οποία εκδόθηκε από την εταιρία Concert Athens το 1981. Η 1η Συμφωνία του Μανόλη Καλομοίρη, γνωστή περισσότερο ως "Συμφωνία της Λεβεντιάς", έργο 21, γράφτηκε στο διάστημα 1918-1920, αναθεωρήθηκε το 1937 και πήρε την οριστική της μορφή το 1952. Ο συνθέτης άντλησε την έμπνευσή του από τοπία της ελληνικής φύσης (βουνά και κάμπους) επιδιώκοντας να εκφράσει τη συγκίνηση που πηγάζει από την ελληνική λεβεντιά σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, χαρά, πόλεμο, χορό, αγάπη, θάνατο. Το έργο είναι διαρθρωμένο κατά το πρότυπο της κλασικής τετραμερούς ανάπτυξης. Ακολουθώντας το πρότυπο της ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, ο Καλομοίρης έχει συνθέσει ένα εντυπωσιακό χορωδιακό φινάλε, όπου διαπλέκεται έντεχνα το μουσικό υλικό του πρώτου μέρους με τον βυζαντινό ύμνο "Τη Υπερμάχω".
Το έργο ερμηνεύει η Φιλαρμονική της Σόφιας με τη συμμετοχή της χορωδίας "Σβετοσλάβ Ομπρέτενοφ" υπό τη διδασκαλία του Γκιόργκι Ρόμπεφ. Την ορχήστρα διευθύνει ο Έλληνας βιολοντσελίστας και αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς της λόγιας μουσικής μας από τη νεότερη γενιά με πλούσια δισκογραφία στον τομέα αυτό.

(c) LP | Concert Athens | 1981 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: