Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Νίκος Σκαλκώτας, Δημήτρης Μητρόπουλος: 4 Ελληνικοί Χοροί (1956)

Αν υπάρχει ένα έργο από τη λόγια ελληνική μουσική δημιουργία των δύο τελευταίων αιώνων που έχει ξεχωρίσει μακράν κι έχει ξεπεράσει και τα ελληνικά σύνορα, νομίζω χωρίς αμφιβολία ότι θα στεκόμασταν στους "36 Ελληνικούς Χορούς" του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949). Ένα έργο που ακολουθεί την παλιά ευρωπαϊκή παράδοση που άνοιξαν ο Μότσαρτ κι ο Μπετόβεν με τους "Γερμανικούς χορούς" τους, ο Μπραμς με τους δημοφιλέστατους "Ουγγρικούς" και ο Ντβόρζακ με τους "Σλάβικους". Το έργο του Σκαλκώτα, διαρθρωμένο σε τρεις δωδεκάδες, γράφτηκε στο διάστημα 1933-1936 και γνώρισε πολλαπλές επανεπεξεργασίες, αλλά και πάμπολλες εκτελέσεις και δισκογραφήσεις. Στη δισκογραφία μάλιστα βρίσκουμε εκδοχές εξολοκλήρου ορχηστρικές, αλλά και για μικρή ορχήστρα εγχόρδων, όπως και για μπάντα πνευστών!
Ο μεγάλος Έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960) ήταν ο πρώτος που μετέφερε στο διεθνές κοινό τους "Χορούς" του Σκαλκώτα την εποχή που δέσποζε στην αμερικάνικη μουσική ζωή ως επικεφαλής της κορυφαίας Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του '50. Το 1956 λοιπόν ηχογράφησε για λογαριασμό της αμερικανικής δισκογραφικής εταιρίας CBS ένα μικρό κύκλο τεσσάρων χορών του Νίκου Σκαλκώτα σε μια μνημειώδη ερμηνεία, η οποία τα μετέπειτα χρόνια έγινε σημείο αναφοράς. Διάλεξε τους εξής χορούς: "Χωστιανός", "Κλέφτικος", "Πελοποννησιακός" και "Ηπειρώτικος". Ο "Κλέφτικος χορός", με τον καταιγιστικό του ρυθμό, ξεχώρισε αμέσως κι έγινε κομμάτι ανθολογίας κι εν πολλοίς το σήμα κατατεθέν του Νίκου Σκαλκώτα για το διεθνές κοινό, πολλά χρόνια πριν αρχίσει η πραγματική "ανακάλυψη" αυτού του πολυσήμαντου δημιουργού.
Η έκδοση αρχικά έγινε σε δίσκο βινυλίου 45 στροφών extended, ενώ πριν από κάμποσα χρόνια εκδόθηκε και ψηφιακά. Η εγγραφή είναι μονοφωνική, αλλά η νευρώδης και αδρή απόδοση των ορχηστρικών λεπτομερειών του έργου από τον μεγάλο αρχιμουσικό είναι απολύτως αφοπλιστική. Μια ιστορική ηχογράφηση αναφοράς και μια σημαντική συμμετοχή της εγχώριας δημιουργίας στη παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο της κλασικής δισκογραφίας.



(c) LP | CBS | 1956 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: