Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Έφη Αγραφιώτου: Έργα για Πιάνο Ελλήνων Συνθετών Αρ.2 (1981)

Συνεχίζοντας με την αναλογική δισκογραφία της ελληνικής λόγιας μουσικής θα σταθώ σε δυο θαυμάσιες εκδόσεις της εταιρίας Motivo που κυκλοφόρησαν το 1981 αφιερωμένες σε έργα για πιάνο με ερμηνεύτρια τη διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστρια Έφη Αγραφιώτου.
Η Έφη Αγραφιώτου έχει δημιουργήσει ήδη τη δική της παρακαταθήκη στη λόγια μουσική μας κληρονομιά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, ενώ συνέχισε σε ανώτερο επίπεδο σε σημαντικά ευρωπαϊκά μουσικά κέντρα, όπως η Μόσχα, το Βερολίνο, η Γενεύη και το Μόναχο, παράλληλα με τις σπουδές της στις πολιτικές επιστήμες και στην ιστορία της Τέχνης. Η δισκογραφία της είναι επικεντρωμένη κυρίως στους Έλληνες συνθέτες, τόσο της λεγόμενης "Εθνικής Σχολής", όσο και της νεότερης γενιάς δημιουργών, ενώ πολυάριθμα είναι τα προσωπικά της ρεσιτάλ στο ελληνικό και το ξένο κοινό.
Ο δεύτερος δίσκος λοιπόν της σειράς "Έργα για Πιάνο Ελλήνων Συνθετών" περιλαμβάνει συνθέσεις αφιερωμένες στα παιδιά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει έργα τριών σημαντικών δημιουργών. Στην πρώτη όψη έχουμε ένα μέρος από τα "44 Παιδικά Κομμάτια" του Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), έργο γραμμένο το 1950-1951 βασισμένο πάνω σε δημοτικά θέματα. Η ίδια πλευρά συμπληρώνεται με την πρώτη σειρά της σύνθεσης "Για τα Ελληνόπουλα" (Εύκολα κομματάκια πιάνου) του Μανόλη Καλομοίρη (1883-1962), ενώ η δεύτερη σειρά του ίδιου έργου καταγράφεται στην άλλη όψη του δίσκου, η οποία συμπληρώνεται με τις "Οκτώ Παιδικές Μινιατούρες" του Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005), έργο 23 γραμμένο το 1963 σε διπλή μάλιστα μορφή, για σόλο πιάνο και για ορχήστρα.

(c) LP | Motivo | 1981 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: