Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Κωστής Χρήστου: Ο πρώτος προσωπικός δίσκος (1973)

Ο Κωστής Χρήστου υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές του ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν για μια πενταετία (1973-1977) έλαμψε στο μουσικό στερέωμα με αλλεπάλληλες επιτυχίες, για να χαθεί στη συνέχεια απότομα και οριστικά.
Είχε κάνει δειλά δειλά την πρώτη του εμφάνιση το 1969 με το δίσκο "Το μπουζούκι έχει κέφια". Ακολούθησαν κάποιες συμμετοχές του σε δίσκους της Columbia ("Το χέρι του ήλιου", "Πανηγύρι") με συνθέσεις των Μιχάλη Αρχοντίδη και Γιώργου Γεωργιάδη, μέχρι να έρθει η στιγμή του πρώτου προσωπικού του δίσκου.
Κι αυτό έγινε το 1973, όταν η Columbia εξέδωσε τον πρώτο εξολοκλήρου δικό του δίσκο με τίτλο (φυσικά) το όνομά του, όπως ήταν καθιερωμένο εκείνη την εποχή που είχε ήδη ξεκινήσει η κυριαρχία του τραγουδιστή-βεντέτας υποσκελίζοντας το ρόλο των δημιουργών σε δεύτερο πλάνο.
Ο δίσκος αυτός ακούστηκε πολύ κι επόμενο ήταν ο Κωστής Χρήστου μεμιάς να μετατραπεί σε μεγάλο αστέρι. Τα μισά τουλάχιστον τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Πρώτα πρώτα το εναρκτήριο με τίτλο "Αλλοίμονο" σε μουσική Μίμη Χριστόπουλου που γνώρισε και μεταγενέστερες εκτελέσεις, όπως η πασίγνωστη με τον Δημήτρη Μητροπάνο, αν και καμία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της πρώτης με τη φωνή του Κωστή Χρήστου.
Από τα υπόλοιπα τραγούδια θα ξεχώριζα κυρίως τα εξής: "Μας διέταξε η μοίρα" και "Περίμενέ με" του Γιώργου Κατσαρού, "Δεν υπάρχει περίπτωση" και "Για μένα πια δεν είσαι τίποτα" του Ευάγγελου Πιτσιλαδή, "Να με ξεχάσεις δεν μπορείς" του Γρηγόρη Μπιθικώτση και "Τι ειρωνία τραγική" του Γιώργου Χατζηνάσιου.
Παραδόξως, παρά τη μεγάλη επιτυχία αυτού του δίσκου, η εταιρία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μια ψηφιακή επανέκδοσή του κι έτσι αναγκαστικά περιοριζόμαστε στην πρώτη αναλογική κυκλοφορία του 1973. Άλλωστε γενικότερα ο τραγουδιστής έχει αγνοηθεί συστηματικά από την ψηφιακή δισκογραφία και σχεδόν όλοι οι προσωπικοί του δίσκοι παραμένουν αναλογικοί. Ένας ένας λοιπόν θα φιλοξενηθούν στο Δισκοβόλο...

(c) LP | EMI Columbia | 1973 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Αυτό το μπουζούκι που έχει κέφια τι είναι?

Άαβας / d58 είπε...

Πρόκειται για μια έκδοση της PanVox που κυκλοφόρησε το 1969 και περιλαμβάνει οργανικά κομμάτια και τραγούδια σε μουσική Κώστα Κλάββα και Τάκη Αθηναίου. Ο Κωστής Χρήστου συμμετέχει με δυο τραγούδια.