Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Γιάννης Σπάρτακος: Αναμνήσεις (1980)

Ο Γιάννης Σπάρτακος (1914-2001) υπήρξε σπουδαίος τζαζ πιανίστας και συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού. Συχνά διασκεύαζε ξένες επιτυχίες και τις παρουσίαζε στο ελληνικό κοινό του καιρού του. Πολλά τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τραγουδήθηκαν από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής πριν και μετά τον πόλεμο. Έζησε για πολλά χρόνια στην Αμερική, όπου είχε την τύχη αρκετά από τα τραγούδια του να τραγουδηθούν από διάσημα ονόματα, όπως και να παιχτούν από μεγάλες ορχήστρες. Το κλασικό του τραγούδι "Θα σε πάρω να φύγουμε" διασκευασμένο για ορχήστρα έγινε παγκόσμια επιτυχία με τον τίτλο "Greek Bolero"! Έγραψε επίσης και αρκετά νούμερα για τις πρώτες μεταπολεμικές επιθεωρήσεις, ενώ η μακροχρόνια συνεργασία του με τη Ρένα Βλαχοπούλου, πριν αυτή στραφεί στον κινηματογράφο, έχει αφήσει εποχή.
Ο δίσκος "Αναμνήσεις" είναι μια μικρή συλλογή τραγουδιών του Γιάννη Σπάρτακου σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση μέσα από ηχογραφήσεις της δεκαετίας του '60 ή και νεότερες. Τα ερμηνεύουν οι: Ρένα Βλαχοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Άντζελα Ζήλια, Ζωή Κουρούκλη, Γιώργος Βάρσος και Αλέκα Κανελλίδου.
Ο δίσκος γνώρισε και μια ψηφιακή επανέκδοση το 1995, από την οποία σας δίνω το εσώφυλλο με τα αναλυτικά στοιχεία των τραγουδιών της έκδοσης. 




(c) LP | Philips | 1980 | πηγή: d58

7 σχόλια:

Μουσικής Λάτρης είπε...

Αγαπητέ Δισκοβόλε,

Λείπει το link!

Ανώνυμος είπε...

Εδω: https://www50.zippyshare.com/v/71PgSZeG/file.html
σας εχω τα πληρη στοιχεια των τραγουδιων απο το cd,
για οποιον θελει να εχει μια πιο ολοκληρωμενη εικονα.

Άαβας / d58 είπε...

Επειδή έχω και την ψηφιακή έκδοση, αξιοποιώ την ιδέα σου και προσθέτω στην παρουσίαση το εσώφυλλο με τα πλήρη στοιχεία των τραγουδιών.

Domino είπε...

Αγαπητε Δισκοβολε εχω μια ερωτηση. Υπαρχει ηχογραφημενη η πρωτη εκτελεση του "θα σε παρω να φυγουμε" με τη Βλαχοπουλου; Διοτι βρισκω μονο μια επανεκτελεση του 1985 με τη φωνη της.

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε (-η) Domino, εξ όσων γνωρίζω, η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν η πρώτη που ερμήνευσε το τραγούδι το 1944, αλλά σε δίσκο πρώτη μάλλον το είπε η Ελίζα Μαρέλι, ενώ με τη Βλαχοπούλου δεν έχω υπόψιν μου να έχει ηχογραφηθεί εκείνη την εποχή.

Domino είπε...

Με λενε Βικτωρ. Ευχαριστω για τις πληροφοριες! Επισης θα ηθελα να σε ρωτησω αν ενδιαφερεσαι να σου δωσω μερικους δισκους σε mp3 να τους ανεβασεις στο υπεροχο σου blog

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε Βίκτορα, ευχαριστώ για την καλή σου διάθεση. Αν έχεις υλικό από βινύλια και έχεις κάποια λίστα, στείλε μου στο email μου: kost5894@gmail.com