Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Κωστής Χρήστου: Ένα πρωί (1977)

Με το δίσκο "Ένα πρωί", τον τέταρτο κατά σειρά προσωπικό του που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1977, ο Κωστής Χρήστου ολοκληρώνει τον πρώτο και σημαντικότερο κύκλο του στο ελληνικό τραγούδι, την περίοδο της ευρείας δημοτικότητάς του με αλλεπάλληλες επιτυχίες, για να ακολουθήσει μια δύσκολη πορεία τα επόμενα χρόνια, χωρίς να καταφέρει - παρά τη νέα προσπάθειά του στις αρχές της επόμενης δεκαετίας - να επανέλθει στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εξαφανιστεί και να ξεχαστεί.
Ο δίσκος "Ένα πρωί" πάντως ήταν από τους καλύτερούς του. Κι αυτό, γιατί έχει την εγγύηση ενός σημαντικού συνθέτη που υπογράφει τέσσερα από τα δώδεκα τραγούδια και μάλιστα τα ωραιότερα. Πρόκειται για τον Δήμο Μούτση, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στη δική του κομβική φάση και δύσκολα σκόρπιζε τραγούδια του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Εδώ λοιπόν έχουμε τουλάχιστον δυο θαυμάσια τραγούδια του ("Ένα πρωί", "Άλλος ο δικός σου κόσμος"), το καθένα πρώτο σε κάθε πλευρά του δίσκου. Όλα σε στίχους του Γιώργου Κανελλόπουλου.
Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν δυο συνθέτες που στήριξαν από την αρχή το ρεπερτόριο του Κωστή Χρήστου. Ήταν ο Νάκης Πετρίδης και ο Γιώργος Κατσαρός. Στιχουργοί αντίστοιχα οι Μάρω Μπιζάνη και Κώστας Ρουβέλας. Με εξαίρεση ίσως το "Καρδιά μου ερωτεύτηκες" του Γιώργου Κατσαρού, τα υπόλοιπα τραγούδια είναι μάλλον αδιάφορα.

(c) LP | EMI Columbia | 1977 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: