Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Μανόλης Καλομοίρης: Κουαρτέτο σα Φαντασία & Κάποια λογάκια (1984)

Το 1921, τη χρονιά που ο Μανόλης Καλομοίρης έστρεψε το ενδιαφέρον σε συνθέσεις πιο λυρικού χαρακτήρα γράφοντας τα πρώτα έργα μουσικής δωματίου, όπως το εξαίρετο Τρίο για Πιάνο, μας δίνει ένα ακόμη σπουδαίο έργο στην ίδια κατηγορία, το Κουαρτέτο σα Φαντασία, μια πολύ ιδιόρρυθμη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει το σπάνιο οργανικό συνδυασμό άρπας, φλάουτου, αγγλικού κόρνου και βιόλας που παραπέμπει στα χαρακτηριστικά ηχοχρώματα του Claude Debussy, αν και δε φαίνεται πως Καλομοίρης είχε επαφή με τη μουσική του μεγάλου ομοτέχνου του. Το έργο αναθεωρήθηκε με νέα γραφή το 1954, αλλά παραδόξως παρέμεινε ανεκτέλεστο για δεκαετίες, μέχρι την πρώτη δημόσια εκτέλεσή του μόλις το 1982.
Ο δίσκος λοιπόν που σας παρουσιάζω περιέχει την πρώτη ηχογράφηση του έργου με σολίστες τους Αλίκη Κρίθαρη στην άρπα, τη Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο, τον Χρήστο Αργυρόπουλος στο αγγλικό κόρνο και τον Γιάννη Βατικιώτη στο πιάνο.
Η δεύτερη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει ένα φωνητικό έργο του συνθέτη με τίτλο "Κάποια Λογάκια". Πρόκειται για έναν πανέμορφο κύκλο τραγουδιών που βασίζεται στην ποιητική συλλογή "Βραδυνή φωτιά" του Κωστή Παλαμά, αγαπημένου ποιητή του συνθέτη. Το έργο είναι γραμμένο για φωνή, άρπα και κλαρινέτο και αναπτύσσεται σε έξι μέρη, από τα οποία το τρίτο είναι ένα οργανικό ιντερμέδιο. Τραγουδά η Ιωάννα Καρβελά. Στην άρπα είναι η Αλίκη Κρίθαρη και στο κλαρινέτο ο Νίκος Γκίνος.

(c) LP | Ελληνική Δισκογραφία | 1985 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: