Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Ρεσιτάλ ηθοποιίας (1971)

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (1922-1999) υπήρξε ένας κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου με σημαντικές ερμηνείες σε δεκάδες ρόλους που ενσάρκωσε στη θεατρική σκηνή, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η εκφραστική φωνή του τον καθιστούσε ασυναγώνιστο σε πολύ ξεχωριστούς ρόλους. Το 1948 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία "Μαρίνος Καντάρας", ενώ τακτικότερη ήταν η κινηματογραφική του δραστηριότητα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60. Κάποια στιγμή εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια στο Παρίσι, απ' όπου επέστρεψε το 1970, για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά πια στο θέατρο και την τηλεόραση. Ιστορική έμεινε η τηλεοπτική του σύμπραξη με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στην τολμηρή για την εποχή της σειρά "Εκείνoς κι εκείνος" του Κώστα Μουρσελά (1972-1974).
Το 1966 πρωτόπαιξε στην ελληνική τηλεόραση ερμηνεύοντας σε μορφή μονολόγου το θεατρικό μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Αυτός και το παντελόνι του". Το ίδιο έργο λοιπόν έχει επιλεγεί για το δίσκο "Ρεσιτάλ ηθοποιίας" που εκδόθηκε το 1971 από την Olympic. Η άλλη πλευρά του δίσκου καλύπτεται από το μονόπρακτο "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού" του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα και διηγηματογράφου Άντον Τσέχωφ. Ο ηθοποιός δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας διατρέχοντας όλο το φάσμα της υποκριτικής τέχνης και των συναισθηματικών διακυμάνσεων.
Να σημειώσω ότι πρόσφατα εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο ένα ανάλογο πρόγραμμα θεατρικών μονολόγων με τη φωνή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου που ήταν αφιερωμένο στον παλιό φίλο και συνοδοιπόρο του Βασίλη Διαμαντόπουλο.

(c) LP | Olympic | 1971 | Πηγή: vostis/d58

2 σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ είπε...

Σε ευχαριστούμε.
Δωσε πληροφορίες και για το cd.

Άαβας / d58 είπε...

Ρίξε μια ματιά εδώ:
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4805642