Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Μανόλης Καλομοίρης, Άρης Γαρουφαλής: Έργα για πιάνο (1982)

Ο Μανόλης Καλομοίρης (1883-1962) υπήρξε ο πατριάρχης της ελληνικής "Εθνικής Σχολής" της λόγιας μουσικής μας με γιγαντιαίο έργο που απλώνεται σε όλες τις τυπικές μουσικές φόρμες (Συμφωνίες, κοντσέρτα, φωνητικά έργα, μουσική δωματίου, μουσική για πιάνο, τραγούδια), ενώ οι περισσότερες συνθέσεις του εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παίζονται ακατάπαυστα, κυρίως εντός της Ελλάδας, και παράλληλα έχουν ηχογραφηθεί επανειλημμένα από διάφορους κατά καιρούς καλλιτέχνες.
Στον τομέα της μουσικής για σόλο πιάνο το έργο του Καλομοίρη είναι σημαντικό και ογκώδες. Από τις πρωτόλειες συνθέσεις του το 1902 ("Ανατολική ζωγραφιά") μέχρι τις ωριμότερες, δεν έπαψε ποτέ να δημιουργεί έργα για το συγκεκριμένο όργανο και μάλιστα συχνά να επιστρέφει σ' αυτά με αναθεωρημένες γραφές. Ίσως η πιο χαρακτηριστική σειρά πιανιστικών του συνθέσεων είναι η επιγραφόμενη "Για τα Ελληνόπουλα" (με τον διευκρινιστικό υπότιτλο "Εύκολα κομματάκια για πιάνο"), την οποία ξεκίνησε το 1905 και την ολοκλήρωσε το 1949!.
Η συγκεκριμένη έκδοση της Concert Athens περιλαμβάνει ένα μικρό απάνθισμα από την πιανιστική εργογραφία του μεγάλου δημιουργού. Η πρώτη όψη του δίσκου καλύπτεται με την πρώτη σειρά από το έργο "Για τα Ελληνόπουλα" διαρθρωμένη σε τέσσερα μέρη. Το έργο ξεκίνησε το 1905 κι ολοκληρώθηκε το 1912. Συμπληρώνεται με τις συνθέσεις "Νυχτιάτικο" (1906/8) και "Ραψωδία αρ.2" ("Τραγούδι στη νύχτα") (1921). Στη δεύτερη όψη έχουμε τις δύο από τις τρεις "Μπαλάντες" και τα "Πέντε πρελούντια". Η πρώτη "Μπαλάντα" (γράφτηκε το 1905 και αναθεωρήθηκε το 1933) είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή "Les Orientales" του Βίκτορα Ουγκό, ενώ η τρίτη με υπότιτλο "Κίνησ' ο Χάρος" (εμπνευσμένη από το δημοτικό τραγούδι) γράφτηκε αρχικά το 1906 και αναθεωρήθηκε το 1958. Τα "Πέντε πρελούδια" ανήκουν στην όψιμη περίοδο, αφού γράφτηκαν το 1939.
Τα έργα ερμηνεύει ο σπουδαίος πιανίστας Άρης Γαρουφαλής (1942-2013), ένας από τους σεμνότερους και σταθερούς θεράποντες της ελληνικής λόγιας μουσικής για πολλές δεκαετίες.

(c) LP | Concert Athens | 1982 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: