Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μάρκος Βαμβακάρης: 12 Επιτυχίες (1969)

Η φύση της δισκογραφίας έχει αφήσει ένα παραμορφωτικό αποτύπωμα από το πέρασμα μερικών μεγάλων δημιουργών του ελληνικού πενταγράμμου, καθώς η εξέλιξη του ηχητικού φορέα (78, 45, 33 στροφές κλπ.) αδίκησε κατάφωρα τους παλιούς θεράποντες της μουσικής, οι οποίοι εμφανίζουν το παράδοξο να έχουν ογκωδέστατη δισκογραφία μετά θάνατον!
Στην κατηγορία αυτή προφανώς ανήκουν και οι δημιουργοί του ρεμπέτικου με πρώτον και καλύτερο τον δάσκαλο Μάρκο Βαμβακάρη. Η ελληνική δισκογραφία δεν έπαψε να ανατρέχει στο έργο του επί δεκαετίες τώρα μετά το θάνατό το 1972. Όσο ζούσε, ελάχιστα πράγματα πρόλαβε να δει δισκογραφημένα σε δίσκους μακράς διαρκείας. 
Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός που έχει τίτλο "12 Επιτυχίες" και κυκλοφόρησε το 1969 από την PanVox. Θα έλεγα βέβαια ότι ο συγκεκριμένος τίτλος μόνο ως εμπορικό τέχνασμα αποδίδει το περιεχόμενο του δίσκου, γιατί στην πραγματικότητα δεν περιέχει δα και τίποτε τρανταχτές επιτυχίες! Περιλαμβάνει 12 εξαιρετικά τραγούδια του μεγάλου βάρδου, όχι από τα πιο γνωστά του, τραγουδισμένα από τρεις νεότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού: Μανώλης Μπαρμπεράκης, Σοφία Σιδέρη και Γιώργος Τότης. Οι δυο πρώτοι είναι πολλοί γνωστοί κι ακούγονταν πολύ εκείνα τα χρόνια. Ο τρίτος ομολογώ πως μου είναι άγνωστος, αν και διαθέτει ωραία και καλοζυγισμένη φωνή. Ο ίδιος ο Μάρκος τραγουδά δυο ρωμαλέα χασάπικα, αν και η φωνή του δείχνει εμφανώς το βάρος του χρόνου που κουβαλούσε και είναι σχεδόν αγνώριστη. Ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι επικεφαλής της ορχήστρας.

(c) LP | PanVox | 1969 | πηγή: tzil/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: