Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Μάνος Χατζιδάκις: Ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια (1946-1959)

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι, μετά τον Μίμη Πλέσσα, ο πολυγραφότερος Έλληνας συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. Με τον κινηματογράφο καταπιάστηκε από το πρώτο πρώτο του φανέρωμα στο μουσικό στερέωμα, αφού η πρώτη του ταινία ("Αδούλωτοι σκλάβοι") γυρίστηκε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 20 χρονών! Προς τα τέλη της δεκαετίας του '50 έφτασε στο αποκορύφωμά του με το ρεκόρ των 9 ταινιών μέσα στον ίδιο χρόνο (1958)!
Η πρώτη του περίοδος ορίζεται αναγκαστικά από το ορόσημο της απονομής του όσκαρ το 1960, επομένως μιλάμε για το διάστημα 1946-1959. Στο διάστημα αυτό το όνομά του γράφτηκε σε συνολικά 35 ταινίες, μερικές από τις οποίες - ιδιαίτερα αυτές που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Σακελλάριος - γνώρισαν τεράστια επιτυχία δίνοντας έτσι στον νεαρό δημιουργό την ευκαιρία να χτίσει το μεγάλο του όνομα ως συνθέτης, έστω κι αν παράλληλα συνέθετε άλλα έργα, πιο σοβαρά, κυρίως για το θέατρο, τα οποία δεν είχαν φυσικά την ίδια απήχηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά για τις ταινίες αυτές έγραφε και τραγούδια που τα ερμήνευαν συνήθως οι πρωταγωνιστές ηθοποιοί, ενώ οι στίχοι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν δικοί του, αν και έχουμε και πολλά τραγούδια με στίχους των σκηνοθετών, όπως του Αλέκου Σακελλάριου και του Μιχάλη Κακογιάννη, ή των σεναριογράφων, όπως του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει αποκλειστικά ανέκδοτο υλικό με τραγούδια από ελληνικές ταινίες που ποτέ δεν εκδόθηκαν σε δίσκο στη συγκεκριμένη τους μορφή και ερμηνεία. Έτσι, απουσιάζουν τα πασίγνωστα τραγούδια από τη "Στέλλα" ή τις "Λατέρνες", τα οποία κυκλοφορούν σε διάφορες συλλογές. Συγκέντρωσα λοιπόν 18 τέτοια σκόρπια κινηματογραφικά τραγούδια που περιέχονται σε 13 συνολικά ταινίες της προαναφερόμενης περιόδου. Δεν είμαι σίγουρος ότι δε μού έχει ξεφύγει κάποιο. Αρκετά από αυτά ερμηνεύονται από χορωδία, κάποια από ηθοποιούς των ταινιών και κάποια από γνωστούς τραγουδιστές της εποχής (Ιωάννα Άλβα, Μαίρη Πορτοκάλλη, Ζωή Μάγγου, Ορφέας Κρεούζης, Νάνα Μούσχουρη). 
Σημειώνω ότι το τραγούδι "Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς" που το ακούμε εδώ από την ταινία "Δυο κόσμοι" (1949) με τη φωνή της ηθοποιού Ίντας Χριστινάκη, είναι παλιότερο και χρονολογείται μάλλον στα 1944 και είναι ενδεχομένως το πρώτο πρώτο τραγούδι που έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις! Το τραγούδι "Μια πόλη μαγική" που ερμηνεύει η ελαφρά τραγουδίστρια Ζωή Μάγγου έγινε γνωστό από μεταγενέστερη ηχογράφηση του 1963 με την Έλσα Λάμπο (Μαργαρίτη). Επίσης το τραγούδι "Κι αν θα διψάσεις για νερό" από τη "Λίμνη των πόθων" που ερμηνεύει πιθανόν ο Γιώργος Φούντας έγινε γνωστό από τη μεταγενέστερη ερμηνεία της Νάνας Μούσχουρη, ενώ το "Τραγούδι των ψαράδων" από την ίδια ταινία έγινε σουξέ αργότερα με τον τίτλο "Φεύγουν τα νιάτα" τραγουδισμένο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Τα υπόλοιπα τραγούδια της συλλογής δε γνωρίζω να έχουν αξιωθεί κάποιας επίσημης δισκογραφημένης ερμηνείας. Όλα είναι ωραιότατα κι αντάξια του ταλέντου του μεγάλου δημιουργού. Αν θα ξεχώριζα λίγο παραπάνω κάποιο, θα διάλεγα το αισθαντικότατο "Είναι καημός" με τη Μαίρη Πορτοκάλλη από την ταινία "Η Αγνή του λιμανιού".
video-rip | 1946-1959 | mp3 @128-320 | αυτοσχέδια εξώφυλλα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ιδέα κόπο και την πραγματοποίηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ/Christos είπε...

Με χαρά το κατεβάζω και το ακούω. Ευχαριστώ Δισκοβόλε!