Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Μάνος Χατζιδάκις: Η λίμνη των πόθων (ανέκδοτο soundtrack)

Μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την ταινία "Η λίμνη των πόθων". Από τα ωραιότερα που έγραψε ο συνθέτης και είναι πολύ κρίμα που παραμένουν ανέκδοτα.
Η ταινία γυρίστηκε το 1958 στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Τη σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζερβός σε σενάριο Νίκου Τσεκούρα διασκευασμένο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Πρωταγωνίστησαν οι: Γιώργος Φούντας, Τζένη Καρέζη, Χριστόφορος Νέζερ, Σόνια Ζωίδου, Ελένη Ζαφειρίου και Ανδρέας Ζησιμάτος. 
Εδώ ακούγεται για πρώτη φορά ένα μελοποιημένο απόσπασμα από την "Αμοργό" του Νίκου Γκάτσου ("Κι αν θα διψάσεις για νερό..."), η υπέροχη μελωδία του οποίου συνοδεύει τις βάρκες των ψαράδων στ' ανοιχτά της λίμνης. Το θέμα αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το soundtrack μιας γερμανικής ταινίας τουριστικού περιεχομένου (όπως τη χαρακτήρισε ο συνθέτης) και του αντίστοιχου δίσκου "Ελλάς η χώρα των ονείρων" δυο χρόνια αργότερα (1960).
Εδώ επίσης έχουμε την πρώτη εκδοχή μιας πασίγνωστης και πολυαγαπημένης μελωδίας που ακούστηκε το 1963 στην ταινία "Χτυποκάρδια στο θρανίο" με τον τίτλο "Φεύγουν τα νιάτα". Την ακούμε σε χορωδιακή μορφή από τα στόματα των ψαράδων, αλλά και σε οργανικές παραλλαγές. Μαγεία!


 video-rip | 1958 | mp3 @320 | αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: