Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Σταμάτης Σπανουδάκης: Τα χρώματα της ίριδος / Προμηθέας σε β' πρόσωπο (1978)

Επιστρέφουμε στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής, για να σταθούμε σε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του νέου ελληνικού κινηματογράφου που συχνά μας έδωσε εξαιρετικά soundtrack γραμμένα από Έλληνες συνθέτες της παλιάς ή νεότερης γενιάς.
Θα ξεκινήσω λοιπόν με ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, αφού πρώτα επισημάνω ότι η μουσική του δημιουργία των τελευταίων τριών δεκαετιών με αφήνει δυστυχώς παγερά αδιάφορο, καθώς χαρακτηρίζεται από μια πληκτικά επαναλαμβανόμενη μανιέρα εθνικοθρησκευτικού βερμπαλισμού, στον οποίο δυσκολεύομαι να ανιχνεύσω πρωτογενή μουσικά στοιχεία, δίχως αυτά να θυμίζουν επίμονα προγενέστερες ιδέες που ήδη έχουν εξαντληθεί.
Κι όμως. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης αποτελεί σημαντική μορφή στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής και είναι ασφαλώς από τους στυλοβάτες του νέου ελληνικού κινηματογράφου από τα μέσα της δεκαετίας του '70 που άρχισε να δραστηριοποιείται σ' αυτό το πεδίο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '90.
Το 1978 λοιπόν από την περιθωριακή δισκογραφική εταιρία Seagull έκδόθηκαν σε κοινό δίσκο τα δύο πρώτα soundtrack του συνθέτη από τις ταινίες "Τα χρώματα της ίριδος" και "Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο"
Η ταινία "Τα χρώματα της ίριδος" είναι μια καλοφτιαγμένη σάτιρα που γυρίστηκε το 1974 σε σκηνοθεσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Βαγγέλη Καζάν, τον Κώστα Αρζόγλου, τον Γιώργο Διαλεγμένο και την ξεχασμένη τραγουδίστρια Έλενα Κυρανά. Η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη περιλαμβάνει πέντε θέματα, ένα από τα οποία ("Ίρις") είναι τραγούδι σε στίχους του σκηνοθέτη και το ερμηνεύει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Στην ενορχήστρωση συνεργάστηκε ο Γιώργος Μανίκας.
Η ταινία "Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο" γυρίστηκε το 1975 σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη και περιλαμβάνει έξι μέρη, όλα ενορχηστρωμένα και παιγμένα από τον συνθέτη. Η μουσική της ταινίας βραβεύτηκε το ίδιο έτος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την επόμενη χρονιά στο Κάιρο.
Διευκρινίζω ότι τα δυο έργα μαζί με ένα πρωτόλειο ορχηστρικό έργο του συνθέτη με τίτλο "Maran Atha"  (ο όρος έχει βιβλική καταγωγή) επανεκδόθηκαν ψηφιακά από την ιδιόκτητη εταιρία του συνθέτη Stam Studio.

(c) LP/CD | 1978 / 1994 | Seagull/Stam Studio | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Καταπληκτικό κείμενο! Είναι αυτό ακριβώς που νοιώθω για τον συνθέτη αλλά δεν μπορούσα να το εκφράσω με λέξεις. Και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ το παραπάνω σχολιο. (!)

Το κομμάτι «Ιρις» με συγκινεί ακόμα και σήμερα.

Φιλικά
Ι.Φερέτη