Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

CPE Bach: Συμφωνίες του Αμβούργου, Wq183 (Leppard, 1968)

Η οικογένεια Μπαχ υπήρξε η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια της ιστορίας έχοντας αναδείξει πάνω από 50 μουσικούς σε διάστημα δύο αιώνων, από τον 16ο ως τα τέλη του 18ου αιώνα. Κορυφαία φυσιογνωμία μεταξύ όλων αυτών ήταν φυσικά ο Johann Sebastian Bach (1685-1750), ο οποίος με τη σειρά του μας έδωσε έξι γιους που υπηρέτησαν ευδόκιμα τη μουσική τέχνη, ανάμεσα στους οποίους οι δύο (Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ και Γιόχαν Κρίστιαν) ανήκουν στις μεγάλες μορφές της "κλασικής" περιόδου του 18ου αιώνα. 
Ο Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), τρίτος γιος του Γ. Σ. Μπαχ, υπήρξε σημαντικός συνθέτης με πληθώρα έργων σε κάθε μουσική φόρμα και έζησε στο μεταίχμιο μεταξύ Μπαρόκ και κλασικής περιόδου, ενώ θεωρείται ο συνθέτης που επηρέασε αποφασιστικά το μουσικό ύφος ενός Haydn, ακόμη κι ενός Beethoven! 
Από ένα μεγάλο αριθμό συμφωνικών έργων του συνθέτη για ορχήστρα εγχόρδων ξεχωρίζουν οι λεγόμενες "Συμφωνίες του Αμβούργου", οι οποίες είναι ταξινομημένες σε δύο σειρές με τους κωδικούς Wq 182 & 183. Δημοφιλέστερες είναι οι τέσσερις Συμφωνίες, Wq 183 που εκδόθηκαν το 1780 και θεωρείται ότι εμπεριέχουν εν σπέρματι στοιχεία που προαναγγέλλουν τον επερχόμενο ρομαντισμό, όπως χαρακτηριστικά μπορούμε να διαπιστώσουμε από το θαυμάσιο Larghetto της 3ης Συμφωνίας. Πάντως τα έργα αυτά ακολουθούν την τριμερή ανάπτυξη (γοργό - αργό - γοργό) που χαρακτηρίζει τη φόρμα του κοντσέρτου, ενώ ήδη εκείνη την εποχή η "κλασική" συμφωνία είχε τυποποιηθεί στην τετραμερή μορφή με την προσθήκη ενός Menuetto ως τρίτου μέρους πριν από το γοργό φινάλε.
Η έκδοση που σας παρουσιάζω περιέχει μια εξαιρετική ερμηνεία των έργων από την ορχήστρα English Chamber Orchestra υπό τη στέρεη διεύθυνση του Raymond Leppard. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1968 και εκδόθηκε από τη Philips στη σειρά Living Baroque.

(c) LP | Philips | 1968 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: