Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο τσαλαπετεινός του Wyoming / Απών (1996)

Η ταινία "Ο τσαλαπετεινός του Wyoming" γυρίστηκε το 1995 και μ' αυτήν μας πρωτοσυστήθηκε ο πατρινός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές - ναι, αυτός που δέχθηκε τη βάρβαρη εισβολή στο σπίτι του και την αδικαιολόγητη σύλληψή του από την αστυνομία προ διετίας τέτοια εποχή - κατακτώντας μάλιστα και το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το βραβείο καλύτερης ταινίας. 
Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργώντας ένα περίπου αυτοτελές έργο που συμβαδίζει με τους ρυθμούς της ταινίας επί ίσοις όροις πάνω σε ένα πολυδιάστατο ύφος που διατρέχει τη μουσική έκφραση μέσα στο χρόνο συνδυάζοντας προσφυώς στοιχεία από την προκλασική ακόμη εποχή ως τον ιμπερσιονισμό ή τον μινιμαλισμό, αλλά και το ροκ και τα νεωτερικά έθνικ ηχοχρώματα. Περιλαμβάνει επίσης ένα τραγούδι ("Κι όλα αρχίζουν αλλιώς") σε στίχους του τραγουδοποιού Νίκου Ζούδιαρη που ερμηνεύει όμορφα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει η Νίκη MacKinnon-Λυρά.
Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης και ένα τηλεοπτικό soundtrack του συνθέτη, χαρακτηριστικό δείγμα της γόνιμης θητείας του επί μακρόν στο συγκεκριμένο πεδίο με πολλές ενδιαφέρουσες συνεργασίες του σε αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές, όπως: "Αναστασία" (1993), "Μη φοβάσαι τη φωτιά" (1994), "Λόγω τιμής" (1997), "Η ζωή που δεν έζησα" (1998), "Φεύγα" (2002), "Λένη" (2003), "Οι μάγισσες της Σμύρνης" (2005), "Έτσι ξαφνικά" (2005). Εδώ λοιπόν έχουμε τη μουσική για τη σειρά του Mega "Απών" που προβλήθηκε το 1995 και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κορδέλλας σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Έπαιξαν οι: Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Μπέζος, Μηνάς Χατζησάββας και Μυρτώ Αλικάκη. Η μουσική περιλαμβάνει οργανικά θέματα, ενίοτε με λαϊκούς χρωματισμούς, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει και πάλι η Νίκη MacKinnon-Λυρά.

(c) CD | PolyGram/Mercury | 1996 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: