Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Σταμάτης Σπανουδάκης: Πέτρινα χρόνια (1985)

Το 1985 εγκαινιάζεται η γόνιμη συνεργασία του Σταμάτη Σπανουδάκη με τον σημαντικό σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, μια συνεργασία που αναπτύχθηκε σε τέσσερις συνολικά ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, δηλαδή: "Πέτρινα χρόνια" (1985), "Η φανέλα με το 9" (1988), "Όλα είναι δρόμος" (1998) και "Νύφες" (2004). 
Παρά τη δεδηλωμένη απέχθεια του συνθέτη προς κάθε τι που έχει μυρωδιά αριστερού, είναι άξια προσοχής η στενή αυτή συνεργασία του με έναν δημιουργό σαν τον Βούλγαρη, ο οποίος πολιτικά ανήκει στην αντίπερα όχθη! Και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι η συνεργασία τους ξεκίνησε με την πολυβραβευμένη ταινία "Πέτρινα χρόνια", παραγωγής 1985, μια ταινία που αναφέρεται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και στις διώξεις των αριστερών από τις συντηρητικές κυβερνήσεις της εποχής.
Πάντως η ταινία γνώρισε μεγάλες διακρίσεις και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό (Βενετία, Βαλένθια) και είχε δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους από τους σπουδαίους ηθοποιούς Δημήτρη Καταλειφό και Θέμιδα Μπαζάκα. Ανάλογα υψηλού επιπέδου είναι και η μουσική της επένδυση από τον Σταμάτη Σπανουδάκη σε μια φόρμα ενός βασικού θέματος με παραλλαγές. Πρόκειται βέβαια για ένα συγκλονιστικό μουσικό θέμα που αποδίδεται με σόλο κλαρίνο πάνω σε έναν διακριτικό ηλεκτρονικό καμβά που παίζει ο ίδιος ο συνθέτης. Στο κλαρίνο είναι ο εκλεκτός λαϊκός σολίστας Βασίλης Σαλέας, ενώ πάνω στην ίδια μελωδία αργότερα ο συνθέτης έγραψε και στίχους και το ερμήνευσε εξίσου συγκλονιστικά ο Στέλιος Καζαντζίδης!
Συμπληρωματικά στη μουσική της ταινίας περιλαμβάνεται και το βασικό μουσικό θέμα του συνθέτη για την ταινία "Μια τόσο μακρινή απουσία" (1985) σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσιώλη με πρωταγωνιστές τους Πέμη Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη και Μηνά Χατζησάββα.

(c) LP | Lyra | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: