Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Herbert von Karajan, Leontyne Price: Christmas Songs (Decca, 1961)

Η δυτική θρησκευτική παράδοση από τον Μεσαίωνα μέχρι και τις μέρες μας κοσμείται με αμέτρητες μελωδίες εμπνευσμένες από το πνεύμα των Χριστουγέννων, πολλές από τις οποίες έχουν παγκόσμια απήχηση και τραγουδιούνται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Υπάρχουν λοιπόν μελωδίες βασισμένες σε ιερά κείμενα ή ποιήματα μοναχών και κοσμικών ανώνυμων δημιουργών που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά και υπέροχες συνθέσεις επώνυμων δημιουργών της λόγιας μουσικής παράδοσης, είτε μεμονωμένες και αυτοτελείς, είτε ενταγμένες σε ευρύτερες θρησκευτικές δημιουργίες.
Το 1961 από τη μεγάλη βρετανική εταιρία Decca κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ Christmas Songs με δύο βαριές υπογραφές, τη φωνή της κορυφαίας Αμερικανίδας σοπράνο Leontyne Price (γενν. 1927) και τη μουσική διεύθυνση του εμβληματικού Αυστριακού αρχιμουσικού Herbert von Karajan (1908-1989). Το άλμπουμ μας προσφέρει μια απολαυστική ανθολογία χριστουγεννιάτικων τραγουδιών της δυτικής παράδοσης από το Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα.  
Εδώ λοιπόν βρίσκουμε μερικές πασίγνωστες κι αγαπημένες μελωδίες, όπως η "Άγια νύχτα" (Silent Night / Stille Nacht) του Αυστριακού συνθέτη Franz Gruber, γραμμένη το 1818 κι έκτοτε καθιερωμένη ως το χαρακτηριστικότερο τραγούδι των Χριστουγέννων. Περιλαμβάνεται επίσης η θεσπέσια μελωδία Hark! The Herald Angels Sing του Μendelssohn που προέρχεται από το χορωδιακό έργο Festgesang (1840). Επίσης έχουμε το γλυκύτατο Holy Night του Γάλλου συνθέτη Adolph Adam, γνωστού κυρίως για το διάσημο μπαλέτο του Gizelle. Δεσπόζουν επίσης δύο θεσπέσια Ave Maria, ένα του Franz Schubert κι άλλο ένα συντεθειμένο με μελωδίες των J.S. Bach και Charles Gounod, καθώς και τη φωνητική προσαρμογή ενός κανόνα για εκκλησιαστικό όργανο (BWV769) του Bach με τίτλο Vom Himmel hoch da komm' ich her. Ο δίσκος κλείνει με ένα Alleluja του W.A. Mozart παρμένο από το νεανικό του μοτέτο Exsultate, jubilate, Κ.165 (1773).
Το άλμπουμ επίσης διανθίζεται και με αγαπημένα τραγούδια ανώνυμων ή άσημων δημιουργών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το υπέροχο O Tannenbaum (ελληνικά: "Ω, έλατο") που είναι κάτι σαν γερμανικά κάλαντα για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τα σολιστικά μέρη ερμηνεύει κατανυκτικά η Leontyne Price, ενώ συμμετέχουν μεγάλα χορωδιακά σχήματα, όπως το περίφημο Singverein der Gesellschaft der Musikfreunde της Βιέννης. Την ιστορική ορχήστρα Wiener Philharmoniker (ίσως τη σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου) διευθύνει ο Haerbert von Karajan.


(c) CD | Decca | 1961/1996 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! Δημήτρης