Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Johann Sebastian Bach: Τρίο Σονάτες BWV 1036-1039 (Goebel, 1981)

Ο πλήρης κατάλογος των έργων του Johann Sebastian Bach αριθμεί 1080 συνθέσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας ταξινομημένες κατά θεματικές ενότητες με τον κωδικό BWV (=Bach Werke Verzeichnis). Το πεδίο της μουσικής δωματίου είναι σχετικά περιορισμένο, αφού περιλαμβάνει συνολικά 40 έργα για σόλο όργανα (βιολί, βιολοντσέλο ή φλάουτο), αλλά και μικρούς οργανικούς συνδυασμούς δύο ή τριών οργάνων.
Μέσα στα έργα αυτά έχουν περιληφθεί και τέσσερις Σονάτες σε μορφή Τρίο (για τρία όργανα) με κωδικούς BWV 1036-1039, οι οποίες αποδίδονται στον Bach, αλλά πιθανότατα δεν είναι αυθεντικά δικά του έργα, αν και κάποια μέρη τους βασίζονται σε δικές του συνθέσεις.
Η Σονάτα BWV 1036 είναι γραμμένη για Βιολί, Τσέμπαλο και basso continuo (δηλαδή δεύτερο τσέμπαλο), αλλά παίζεται επίσης με δυο βιολιά ή δυο φλάουτα. Τα μέρη: Adagio - Allegro - Largo - Vivace.
Η Σονάτα BWV 1037 προορίζεται για δύο Βιολιά και Τσέμπαλο, αν και τη βρίσκουμε και στην εκδοχή με δύο Βιολοντσέλα και Πιάνο. Τα μέρη: Adagio - Alla breve - Largo - Gigue (Presto).
Η Σονάτα BWV 1038 έχει διανομή για Φλάουτο, Βιολί και Τσέμπαλο και πηγάζει από την αυθεντική Σονάτα για Βιολί BWV 1022. Τα μέρη: Largo - Vivace - Adagio - Presto.
Η Σονάτα BWV 1039 παίζεται με δύο Φλάουτα και Τσέμπαλο και βασίζεται στην αυθεντική Σονάτα για Βιόλα ντα γκάμπα BWV 1027. Τα μέρη: Adagio - Allegro ma non tanto - Adagio e piano - Allegro moderato.
Ανεξαρτήτως πάντως του ζητήματος της αυθεντικότητας αυτών των έργων εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για πανέμορφες συνθέσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν το προσόν να ερμηνεύονται εδώ από ένα σπουδαίο οργανικό σύνολο ειδικευμένο σε εκτελέσεις με αυθεντικά όργανα εποχής, την περίφημη Musica Antiqua Koln, δεύτερο σημαντικό σύνολο με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας μετά το παλιότερο Collegium Aureum που γνωρίσαμε ήδη. Ιδρύθηκε το 1973 από τον βιολονίστα Reinhard Goebel, ο οποίος το διηύθυνε για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι το 2007 που έπαψε να υφίσταται. 
Ο παρών δίσκος είναι από τους σπάνιους που καταγράφουν τις τέσσερις αυτές συνθέσεις δωματίου που αποδίδονται στον Bach. Κυκλοφόρησε το 1981 από την Archiv και δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ ψηφιακά.

(c) LP | Archiv | 1981 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: