Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Αρχάγγελος του πάθους (1987)

Ο "Αρχάγγελος του Πάθους", ταινία του Νίκου Βεργίτση, παραγωγής 1987, σε σενάριο Νίκου Βεργίτση και Μαλβίνας Κάραλη, με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιζαμπέλ Οτερό, Όλια Λαζαρίδου, Φένια Παπαδόδημα, Αρτό Απαρτιάν κ.ά., αποτέλεσε την αφορμή για μία ακόμη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον ανερχόμενο τότε πρωτοποριακό συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον οποίο είχε ήδη συνεργαστεί στην ταινία "Ρεβάνς" (1984). 
Και πράγματι, ο συνθέτης έγραψε ένα ακόμη αξιόλογο soundtrack, το οποίο μάλιστα απέσπασε και το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. 
Ο αναλογικός δίσκος που εκδόθηκε αρχικά το 1987 από την εταιρία Antiope και επανεκδόθηκε ψηφιακά από τη Sony το 2004, περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα νέο έργο, το οποίο πατώντας πάνω στις ιδέες του αυθεντικού soundtrack διαμορφώθηκε με χαρακτηριστικά λόγιας μουσικής και επισημαίνεται ως σκηνική σύνθεση ή συμφωνικό ποίημα ακολουθώντας το πρότυπο ανάπτυξης μιας κλασικής συμφωνικής δημιουργίας μοιρασμένης εδώ σε εννέα μέρη, επτά οργανικά και δύο χορωδιακά. 
Ωστόσο το έργο δεν ερμηνεύεται από κανονική συμφωνική ορχήστρα, αλλά από synthesizer που χειρίζεται ο ίδιος ο συνθέτης δημιουργώντας έτσι τελικά ένα έργο που φλερτάρει αμεσότερα προς την ηλεκτρονική μουσική. Τη χορωδία διευθύνει ο Σπύρος Λέισος, ενώ η ηχοληψία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. 

(c) CD | Antiope/SONY | 1987 | Ψηφιακή Επανέκδοση 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: