Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ελένη Καραΐνδρου: Η τιμή της αγάπης (1984)

Λίγο πριν αρχίσει τη μνημειώδη συνεργασία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, η Ελένη Καραΐνδρου συνεργάστηκε με τη σκηνοθέτιδα Τώνια Μαρκετάκη στην αξιόλογη ταινία "Η τιμή της αγάπης", που αποτελεί κινηματογραφική διασκευή της νουβέλας "Η τιμή και το χρήμα" του Κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872-1923). Η ταινία προβλήθηκε το 1984 και απέσπασε πολλές διακρίσεις, όπως το κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας, σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου και μουσικής, καθώς και τη Χρυσή Ελιά στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου.
Το soundtrack της ταινίας είναι από τα πιο αγαπημένα της συνθέτριας. Εναλλαγή θεμάτων λαϊκής και λόγιας γραφής συνθέτουν ένα πολύ όμορφο και συμπαγές ακρόαμα διανθισμένο μάλιστα με αυθεντικά κερκυραϊκά δίστιχα της ταβέρνας, ένα παλιό ρώσικο βαλσάκι ("Τα φύλλα") που ερμηνεύει η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας, καθώς κι ένα εξαιρετικό τραγούδι σε στίχους της σκηνοθέτιδας, που δίνεται σε διάφορες παραλλαγές (φωνητικές ή οργανικές) και ερμηνεύεται ιδανικά από τη Δήμητρα Γαλάνη
Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχουν πολλοί εκλεκτοί μουσικοί, όπως ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Στέλλα Κυπραίου στην κιθάρα, ο Δημήτρης Βράσκος στο βιολί και το μαντολίνο, ο Χρήστος Σφέτσας στο βιολοντσέλο, ο Πέτρος Πρωτοπαπάς στο φλάουτο, ο Νίκος Γκίνος και ο Στάθης Κιοσόγλου στο κλαρίνο και ο Βαγγέλης Σκούρας στο κόρνο. Τα συμφωνικά μέρη ερμηνεύει ορχήστρα εγχόρδων που διευθύνει ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

(c) CD | Minos-EMI | 1984 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια ταινία (καταπληκτική η Τούλα Σταθοπούλου ως Επιστήμη).
Έξοχη η Καραϊνδρου στην μουσική.
Μπράβο που μας την θύμησες.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ - ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.