Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Σταμάτης Σπανουδάκης: Άντε γεια (1991)

Η δεκαετία του '90 μπαίνει με μια ακόμη ενδιαφέρουσα κινηματογραφική δουλειά του Σταμάτη Σπανουδάκη και μ' αυτήν θα κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα.
Πρόκειται για τη δραματική ταινία "Άντε γεια", παραγωγής 1991, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου που έγραψε και το σενάριο συνεργαζόμενος με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, με τον οποίο άλλωστε ο σκηνοθέτης (και ο συνθέτης) είχε συνεργαστεί και στην ταινία "Ξαφνικός έρωτας" (1984). 
Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοβάννας που εκδόθηκε το 1986 και ήταν το πρώτο πεζογράφημα της σπουδαίας αυτής ερμηνεύτριας. Περιγράφει τον έρωτα ενός νεαρού με μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Πρωταγωνίστησαν οι Άλκης Κούρκουλος, Καίτη Παπανίκα, Βάνα Μπάρμπα και Τάνια Τρύπη, ενώ η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έγραψε άλλο ένα soundtrack βασισμένος στην κεκτημένη του ταχύτητα στο είδος. Ανάμεσα στα οργανικά θέματα υπάρχουν και δυο τραγούδια ("Σήμερα", "Φεύγουν οι ώρες") σε στίχους του συνθέτη που ερμήνευσε με επιτυχία ο Γιάννης Πάριος. Όλο το υλικό του δίσκου ενορχήστρωσε και εκτέλεσε ο ίδιος ο συνθέτης.

(c) CD | Sony/Columbia | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: