Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Απόστολος Καλδάρας: Σκόρπια φύλλα (1975)

Μετά το "Ρίζες και χρώματα" και για λογαριασμό πάλι της PHILIPS μέσα στο 1975 ο Απόστολος Καλδάρας μας έδωσε έναν ακόμη αξιόλογο δίσκο που μπορούμε να τον εντάξουμε στην κατηγορία της "έντεχνης" τραγουδοποιίας του.
Ο δίσκος "Σκόρπια φύλλα" είναι μια όμορφη δουλειά με δώδεκα μελωδικά λαϊκά τραγούδια κι έναν σύντομο επίλογο που επαναλαμβάνει το θέμα του εισαγωγικού τραγουδιού. Οι στίχοι ανήκουν εξολοκλήρου στη Σώτια Τσώτου, μια πολύ αξιόλογη στιχουργό που εκείνον τον καιρό βρισκόταν στην πλήρη ακμή της με πολλές δισκογραφικές παρουσίες και σημαντικές συνεργασίες με συνθέτες, όπως ο Κώστας Χατζής, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Δώρος Γεωργιάδης και άλλοι. Νομίζω πως δικαιωματικά μπορεί να θεωρηθεί η διάδοχος της μεγάλης Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι της είναι συνήθως ευρηματικοί, συχνά ποιητικών προθέσεων, με άριστη τεχνική, αν και κάποιες φορές έχουν μια ροπή προς το εξεζητημένο.
Η συνεργασία της εδώ με τον Καλδάρα απέφερε πολύ ενδιαφέροντες καρπούς. Ιδιαίτερα το πρώτο μισό του δίσκου περιέχει ωραιότατα τραγούδια, με κορυφαία στιγμή το γλυκύτατο "Αυγή ανθισμένη"., παρά τον ενοχλητικό παρατονισμό της πρώτης λέξης ("αυγή").
Τα τραγούδια ερμηνεύουν θαυμάσια ο φτασμένος ήδη Δημήτρης Μητροπάνος (σε μια από τις 5-6 καλύτερες δισκογραφικές του παρουσίες) και η Χριστιάνα, που είχε κάνει πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα με το "Δρόμο για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού, πάλι πλάι στον Μητροπάνο, αλλά δεν κατάφερε να σταθεί στο ίδιο ύψος για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από κάποιες αναλαμπές ("Σαριμπιντάμ") χάθηκε σταδιακά από το προσκήνιο.

(c) LP | Philips | 1975 | πηγή: d58