Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Μίκης Θεοδωράκης: Χορωδία Τρικάλων, αρ.1 (1963)

Λέω να κλείσω τη χρονιά αφιερώνοντας τις τελευταίες αυτές μέρες στους δυο μεγάλους Έλληνες συνθέτες του "έντεχνου" τραγουδιού μας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.
Θα ξεκινήσω πρώτα με ένα αφιέρωμα στα χορωδιακά τραγούδια του Μίκη, όπως τα διαμόρφωσε η μεγάλη Ελληνίδα μαέστρος, συνθέτρια και διευθύντρια χορωδιών Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, μιας και πριν από λίγες μόλις ημέρες έφυγε από τη ζωή.
Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου (1928-2019) γεννήθηκε στο Βόλο, όπου και έκανε τις πρώτες μουσικές της σπουδές, ενώ το 1952 ο μεγάλος λόγιος συνθέτης Μανόλης Καλομοίρης της ανέθεσε τη διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων, για να της δοθεί έτσι η ευκαιρία να ιδρύσει στη θεσσαλική πόλη την περίφημη Καλλιτεχνική Χορωδία Τρικάλων ή απλώς Χορωδία Τρικάλων, όπως τελικά επικράτησε. Με τη χορωδία αυτή η Παπαστεφάνου συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής της διαδρομής αφήνοντας μάλιστα και ισχυρό στίγμα στην ελληνική δισκογραφία είτε μέσα από εξαίσιες χορωδιακές διασκευές έργων διαφόρων συνθετών και κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, είτε μέσα από δικές της συνθέσεις κατά τη δεκαετία του '70, όπως οι "Αδούλωτοι" που σας έχω παρουσιάσει παλιότερα.
Η πρώτη και μεγαλύτερη στιγμή της Χορωδίας Τρικάλων ήταν η συνάντησή της το 1963 με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη που απέφερε μια σειρά πέντε εξαιρετικών δίσκων με γοητευτικές χορωδιακές μεταγραφές και εκτελέσεις μεγάλων τραγουδιών του συνθέτη από την πρώτη περίοδο της θητείας του στο λεγόμενο "έντεχνο" τραγούδι στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60. 

O πρώτος απ' αυτούς τους δίσκους κυκλοφόρησε το 1963 παράλληλα από τις εταιρίες Olympic (Philips) και RCA και περιλαμβάνει 11 τραγούδια από τους κύκλους "Λιποτάκτες" (1960), "Επιτάφιος" (1960), "Αρχιπέλαγος" (1960), "Επιφάνια" (1961) και "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" (1962). Έξοχες ερμηνείες από τις αέρινες φωνές της χορωδίας, μας προσφέρουν μιαν εναλλακτική και άκρως δελεαστική πρόταση για τα αθάνατα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

(c) LP | Olympic/Philips | 1963 | πηγή: d58

9 σχόλια:

χρόνης είπε...

ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ''ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ'' ΤΗΣ ΤΕΡΨ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ;

Άαβας / d58 είπε...

Ναι. Δώσε μου ένα email.

χρόνης είπε...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων: chronismoreas@yahoo.gr

χρόνης είπε...

Ευχαριστώ και εκ των υστέρων. Έχω μία απορία. Το ''Ομπρός Βοηθάτε'' είναι όντως σε μουσική Μ. Θεοδωράκη ή πρόκειται για σφάλμα της ψηφιακής έκδοσης; Η μελωδία είναι διαφορετική από αυτήν που τραγούδησε η Φαραντούρη στο Πνευματικό Εμβατήριο του Μ. Θεοδωράκη.

Άαβας / d58 είπε...

Είχα πάντα κι εγώ αυτήν την απορία. Φυσικά και δεν υπάρχει τέτοιο μουσικό θέμα στο "Πνευματικό Εμβατήριο" του Μίκη. Προφανώς λοιπόν στην ψηφιακή έκδοση υπάρχει λάθος! Άλλωστε το βινύλιο δεν αναφέρει το όνομα του Θεοδωράκη, αλλά μόνο του ποιητή.

Ανώνυμος είπε...

Χρονια Πολλα και Καλα... Αν δεν σου κανει κοπο, στειλ΄το και σε μενα, δεν το εχω... ka1xi@yahoo.gr

DIMITRIOS DIMITRIOU είπε...

Δημήτρη έχεις απόλυτα δίκιο.Η ψηφιακή έκδοση (cd olympic-1990) αναφέρει λανθασμένα το όνομα του Μίκη.Η αναλογική όμως (LP olympic-1972) αναφέρει μόνο
τον Σικελιανό.Και ναι μεν ο Μίκης έχει προηγηθεί στην μελοποίηση του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΥ"-συνετέθη τον Φλεβάρη του 1969 στην Ζάτουνα, πρωτοεκδόθηκε το 1970 σε ζωντανή ηχογράφηση από το Albert Hall του Λονδίνου-
φαντάζεστε όμως εν έτει 1972 να υπάρχει το όνομα του?
Άλλωστε η ψηφιακή έκδοση είναι πιστό αντίγραφο της αναλογικής.
Χρόνια πολλά,καλή χρονιά και ο νοικοκύρης του Δισκοβόλου,χίλια χρόνια να ζήσει.

Άαβας / d58 είπε...

Έτσι ακριβώς, Δημήτρη!
Ευχές κι από μένα για καλή χρονιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω κι εγω και καλη χρονια σε ολους!!!!