Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Βασίλης Βασιλειάδης: 12 Μεγάλες Επιτυχίες (1971)

Περνάω σ' έναν άλλο ιδιαίτερο λαϊκό δημιουργό, συνθέτη, τραγουδιστή, εκτελεστή και σόουμαν. Μιλώ για τον Βασίλη Βασιλειάδη (1927-2010), δεινό εκτελεστή του αρμόνιου, με το οποίο τον γνωρίσαμε μέσα από παλιές κινηματογραφικές ταινίες και με το οποίο συμμετείχε σε αμέτρητες ηχογραφήσεις δικών του ή ξένων τραγουδιών. Παρά την έντονη εξωστρέφεια που χαρακτήριζαν τις ζωντανές του εμφανίσεις, επρόκειτο για έναν αξιόλογο και σοβαρό μουσικό με σπουδές μάλιστα πιάνου και αρμονίας στο Εθνικό Ωδείο. 
Το 1964 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Στο σταυροδρόμι" με πρώτο ερμηνευτή τον Αντώνη Ρεπάνη. Την ίδια εποχή συνεργάστηκε πολύ με τον Πάνο Γαβαλά και στη συνέχεια με τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τη φωνή του οποίου υπέγραψε μερικά πολύ μεγάλα σουξέ ("Υπάρχει και Θεός", "Το μωρό μου", "Δεν σε πιστεύω", "Κι οι άντρες κλαίνε"), ενώ με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου έχει καταγραφεί το ωραιότερο ίσως τραγούδι του, το δυνατό ζεϊμπέκικο "Όταν πίνει μια γυναίκα" (σε δεύτερη πάντως εκτέλεση).
Το 1971 η Minos εξέδωσε ένα άλμπουμ με "12 Μεγάλες Επιτυχίες" που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του συνθέτη από το πλούσιο λαϊκό ρεπερτόριο της εταιρίας. Δώδεκα ενδιαφέροντα τραγούδια που αποτυπώνουν και το ευρύ μουσικό φάσμα των τραγουδιών του συνθέτη που δεν είχε δυσκολία να προσαρμοστεί με τα μουσικά γούστα της κάθε εποχής γράφοντας ακόμη και σε ρυθμούς σέικ ("Θα σου κάνω καψωνάκι"). Από τα πιο όμορφα τραγούδια της συγκεκριμένης ανθολογίας είναι το κλασικό χασάπικο "Στου Χαρακόπου και στην Καλλιθέα" με τη φωνή του Δημήτρη Ευσταθίου. 

Τα περισσότερα τραγούδια έχουν στίχους του Πυθαγόρα κι ερμηνεύονται από τον Στέλιο Καζαντζίδη, καθώς και από τη Λίτσα Διαμάντη, τον Μπάμπη Τσετίνη, τον Δημήτρη Ευσταθίου, τον Μάνο Παπαδάκη και τον ίδιο τον συνθέτη. Ανάμεσα στα τραγούδια κι ένα οργανικό τσιφτετέλι με το αρμόνιο σε πρώτο πλάνο σε καταιγιστική ρυθμική και χορευτική ανάπτυξη.

(c) LP | Minos | 1971 | πηγή: Αντώνης/d58

8 σχόλια:

Little Bill είπε...

Ευχαριστώ και εύχομαι Καλές Γιορτές!

nikos4 είπε...

Καλημέρα και καλές γιορτές.Οταν λέμε σε δεύτερη εκτέλεση ποιά ήταν η πρώτη?

Άαβας / d58 είπε...

Το τραγούδι "Όταν πίνει μια γυναίκα" το ερμήνευσε πρώτη η παλιά λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Πετράκη το 1970 σε 45άρι της Minos!

a-isidoros@hotmail.com είπε...

Καλές Γιορτές!

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ η ηχογράφηση της Καίτης Πετράκη κυκλοφόρησε από λάθος του... ηχολήπτη και απεσύρθη.

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας, που μπορώ να βρω τα τραγούδια του δίσκου?

Unknown είπε...

Που μπορώ να "κατεβάσω" τον δισκο?