Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Μαμαγκάκης: Μουσική για ταινίες του Τάκη Κανελλόπουλου

Συνεχίζοντας την παρουσίαση εκλεκτών ελληνικών soundtrack από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου θα ήθελα να περάσω σήμερα στην παρουσίαση μιας σειράς κινηματογραφικών συνθέσεων του μεγάλου συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη (1929-2013) από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 και κυρίως από την άκρως πετυχημένη (και εμπορικότατη) συνεργασία του με τη Finos Film. 
Το πρώτο μέρος αυτής της κινηματογραφικής του ενασχόλησης συνδέεται στενά με τον υπέροχο λυρικό σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο (1933-1990), με τον οποίο συνεργάστηκε στις ταινίες "Eκδρομή" (1966) και "Παρένθεση" (1968). 
Η μουσική της ταινίας "Eκδρομή" περιλαμβάνει μια πανέμορφη λυρική σουίτα (θέμα με παραλλαγές) για κλασική κιθάρα που πρώτος ερμήνευσε ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης στο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1966 από τη Lyra. Το έργο επανακυκλοφόρησε το 1986 με νέο τίτλο "Νέα Εκδρομή" και με νέα επεξεργασία ερμηνευμένο από την Έλενα Παπανδρέου. Ωστόσο υπάρχει και μια τρίτη εκτέλεση με τον κιθαριστή Χρυσόστομο Καραντωνίου, η οποία εκδόθηκε σε δίσκο από τη Philips το 1999 συμπεριλαμβάνοντας και τρία μέρη από την αρχική ηχογράφηση του 1966 με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση στην κιθάρα και την Πόπη Αστεριάδη στα φωνητικά.
Η ίδια έκδοση του 1999 (που επανεκδόθηκε το 2003 από την Alpha Records) περιλαμβάνει επίσης τη μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη για την ταινία "Παρένθεση" του Τάκη Κανελλόπουλου που βραβεύτηκε το 1968 στη κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο συνθέτης κατέθεσε άλλο ένα εμπνευσμένο soundtrack βασισμένο στo μαντολίνο και την κλασική κιθάρα, αυτή τη φορά όμως όχι σε σόλο μορφή, αλλά με ορχηστρική συνοδεία που ενορχήστρωσε επιδέξια ο συνθέτης. Η σύνθεση αναπτύσσεται σε δώδεκα θέματα εν είδει παραλλαγών της αρχικής μουσικής ιδέας που εκτίθεται στο πρώτο θέμα. Και πάλι ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης ερμηνεύει το μέρος της κιθάρας με απαράμιλλη δεξιοτεχνία.

(c) CD | Philips 1999 | Alpha Records 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: