Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Νίκος Μαμαγκάκης, Έλενα Παπανδρέου: Νέα Εκδρομή (1986)

Το 1966 από τη Lyra εκδόθηκε το soundtrack του Νίκου Μαμαγκάκη για την ποιητική ταινία "Η εκδρομή" του Τάκη Κανελλόπουλου που είχε γυριστεί την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για μια αριστουργηματική σύνθεση για κλασική κιθάρα με δύο παρέμβλητα λυρικά τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου που ερμήνευσε η Πόπη Αστεριάδη, ενώ σολίστ στην κιθάρα ήταν ο μεγάλος κλασικός κιθαριστής Γεράσιμος Μηλιαρέσης.
Είκοσι χρόνια μετά, το 1986, ο ανήσυχος συνθέτης επανήλθε σ' αυτό το σημαντικό έργο δηλώνοντας ότι δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την αρχική του εκδοχή, επικρίνοντας μάλιστα εμμέσως τον Μηλιαρέση για καθοριστικές παρεμβάσεις του στο έργο! Ο συνθέτης είχε ήδη ανακαλύψει μια καινούργια σπουδαία κιθαρίστρια, την Έλενα Παπανδρέου, με την οποία είχε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε δύο άλλες κιθαριστικές του συνθέσεις: Πρώτα στην "Ερωτική μουσική για σόλο κιθάρα" (1983) και αμέσως μετά στα "22 Κομμάτια για σόλο κιθάρα" (1984) που ήδη σας παρουσίασα.
Ξανάπιασε λοιπόν την παρτιτούρα της "Εκδρομής" αναπροσαρμόζοντας αρμονικά και ρυθμικά όλα τα μέρη της και προσθέτοντας μία επιπλέον παραλλαγή ως φινάλε. Έτσι προέκυψε η "Νέα Εκδρομή" με σολίστ την Έλενα Παπανδρέου, ενώ τα δυο τραγούδια ερμήνευσαν η Νένα Βενετσάνου και η Σαβίνα Γιαννάτου
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για έξοχη σπουδή πάνω στις δυνατότητες του λαοφιλούς οργάνου, αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αρχική ερμηνεία του έργου με τον Μηλιαρέση παραμένει αξεπέραστη.
Η περιπέτεια όμως αυτής της γλυκιάς "Εκδρομής" δε σταμάτησε εδώ, αφού ο συνθέτης μετά από είκοσι χρόνια και πάλι επανήλθε στο έργο δίνοντας μια καινούργια "Νέα Εκδρομή" με σολίστ τον Δημήτρη Κοτρωνάκη κι ερμηνεύτρια τη Φωτεινή Δάρρα για λογαριασμό της Ιδαία, της δικής του δισκογραφικής εταιρίας, όπου τα τελευταία χρόνια της ζωής αποδύθηκε σ' ένα τιτάνιο έργο ανασύνθεσης και επανεκτέλεσης ολόκληρης της παλιάς του δισκογραφίας! 
Και δεν τελειώσαμε ακόμη! Γιατί αμέσως μετά την ηχογράφηση του έργου με τον Δημήτρη Κοτρωνάκη ο χαλκέντερος Μαμαγκάκης ξαναμπήκε στο στούντιο ηχογραφώντας εκ νέου το έργο, για τέταρτη φορά, με τον κιθαριστή Παύλο Κανελλάκη κρατώντας στα τραγούδια τις ερμηνείες της Δάρρα, πάλι για την Ιδαία!

(c) LP | Lyra | 1986 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: