Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Χρήστος Λεοντής: Ανάσταση Ονείρων (1966)

Μιας και πιαστήκαμε τελευταία με τον σημαντικό λαϊκό τραγουδιστή Μπάμπη Τσετίνη και μιας και αναφερθήκαμε ήδη στην πρώιμη συνεργασία του με τον "έντεχνο" συνθέτη Χρήστο Λεοντή, ήρθε η στιγμή - νομίζω - να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση εκείνου του ξεχασμένου δίσκου της συνεργασίας τους που κυκλοφόρησε από την Odeon (μετέπειτα Minos) το 1966. Τίτλος του: "Ανάσταση ονείρων".
Ο Χρήστος Λεοντής ξεκίνησε (παρέα με τον Μάνο Λοΐζο) πλάι στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, συμμετέχοντας με τραγούδια του στο intermezzo των παραστάσεων της "Μαγικής Πόλης" το καλοκαίρι του 1963. Η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ήταν ένας δίσκος-σταθμός στην πορεία του "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού, η περίφημη "Καταχνιά" (1964) με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα. 
Δυο χρόνια αργότερα λοιπόν εκδόθηκε η "Ανάσταση Ονείρων". Ο αρχικός πυρήνας του δίσκου ήταν ένας κύκλος επτά λαϊκών τραγουδιών σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με βασικό ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσετίνη. Ανάμεσά τους τα υπέροχα "Έχει ο Θεός" και "Χαμοζωή". Για την ολοκλήρωση του δίσκου προστέθηκαν τρία οργανικά θέματα, καθώς και άλλα δυο τραγούδια που ερμήνευσε η Μαρινέλλα, από τα πρώτα σόλο τραγούδια της πριν ξεκινήσει τη μεγάλη προσωπική της καριέρα. 
Το τραγούδι του δίσκου που ξεχώρισε περισσότερο απ' όλα κι έγινε διαχρονικό με πολλαπλές μεταγενέστερες επανεκτελέσεις (Γιώργος Ζωγράφος, Αλέκα Μαβίλη, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.ά.) ήταν το "Πού να χωρέσει τ' όνειρο" σε στίχους του Μιχάλη Παπανικολάου με ερμηνευτή τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Από τα τραγούδια της Μαρινέλλας ξεχωρίζω το "Πάρε τα μάτια μου", μια υπέροχη λαϊκή ελεγεία με έξοχη ερμηνεία, ενώ από τα οργανικά το "Σούρουπο στην Αθήνα". Στο δίσκο συμμετέχει επίσης κι ο άγνωστος τραγουδιστής Γιώργος Γαλάνης, ενώ ένα τραγούδι ("Θαρθεί το βράδυ βροχερό") έχει στίχους του Γιάννη Κακουλίδη.
Οφείλω να διευκρινίσω ότι ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1989 σε βινύλιο από τη Minos και από την έκδοση αυτή προέρχεται το αρχείο που σας δίνω. 

(c) LP | Odeon | 1966 | πηγή: d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον σύνδεσμο;;;

Ανώνυμος είπε...

Όταν πάω να το κατεβάσω, μου γράφει αυτό:

The file you are trying to download is no longer available.
This could be due to the following reasons:
* The file has been removed because of a ToS/AUP violation.
* Invalid URL - the link you are trying to access does not exist
* The file has been deleted by the user.

Άαβας / d58 είπε...

Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό.
Διόρθωσα πάντως ήδη τον σύνδεσμο...