Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Χρήστος Λεοντής: Δώδεκα παρά πέντε (1971)

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια από την "Ανάσταση Ονείρων" (1966), μέχρι να ηχογραφήσει τον τρίτο προσωπικό του δίσκο στα 1971 ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Λεοντής. Ολιγογράφος έτσι κι αλλιώς με το κύριο ενδιαφέρον του στραμμένο στη μουσική για το θέατρο, ο συνθέτης κήρυξε ένα είδος άτυπης αποχής από τη δισκογραφία στα χρόνια της χούντας σπάζοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά με το δίσκο "Δώδεκα παρά πέντε" που εκδόθηκε από τη Philips.
Όπως δηλώνει κι ο ίδιος στο οπισθόφυλλο, ο δίσκος αυτός - παρά τη χρονική απόσταση που μεσολάβησε - αποτελεί τη φυσική συνέχεια των πρώτων του εργασιών. Λαϊκά τραγούδια περιβεβλημένα με "έντεχνο" μανδύα, εμφανή κυρίως στην ενορχήστρωση, κι ερμηνευμένα από τραγουδιστές που κινούνταν στο μεταίχμιο του καθαρού λαϊκού και "έντεχνου" πεδίου. Παρούσα και πάλι - σε τρίτη συνεχόμενη δουλειά του συνθέτη - η ασύγκριτη Μαρινέλλα που ερμηνεύει τα μισά τραγούδια του δίσκου, ανάμεσα στα οποία και τα δυο κορυφαία: "Έρημο πουλί", "Έναν καιρό". Αμφότερα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου. Ιδιαίτερα το δεύτερο είναι μια σπαρακτική κραυγή με σαφείς αιχμές κατά του καθεστώτος και είναι άξιο απορίας πώς πέρασε από τη λογοκρισία!
Στο δίσκο κάνουν το δισκογραφικό ντεμπούτο τους και δυο καινούργιοι τραγουδιστές: Η Βούλα Σαββίδη και ο Γιώργος Φωτόπουλος. Η πρώτη κατάφερε να στήσει μια ενδιαφέρουσα καριέρα στη συνέχεια με κορυφαία στιγμή της τη συνάντησή της με τον Μάνο Χατζιδάκι στον ιστορικό δίσκο "Τα πέριξ" (1974). Ο δεύτερος δεν μπόρεσε να συνεχίσει και περιορίστηκε σ' αυτή τη μοναδική δισκογραφική παρουσία.
Εκτός από τη Σώτια Τσώτου, στίχους έγραψαν επίσης ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης και ο Τάκης Μιχαηλίδης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα, σεναριογράφο και στιχουργό Βαγγέλη Γκούφα.
Το ομότιτλο οργανικό κομμάτι του δίσκου ηχογραφήθηκε και ως κανονικό τραγούδι σε στίχους του Ζώη Μάναρη με τίτλο "Παναγιά Παναγιά" σε δίσκο 45 στροφών με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.
Σημειώνω ότι ο δίσκος εκδόθηκε και ψηφιακά στα μέσα της δεκαετίας του '90 και διαθέτει μια εξαιρετικά λαμπερή ηχογράφηση.

(c) LP | Philips | 1971 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: