Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Μίμης Πλέσσας: Χτυποκάρδια στα θρανία (1962/1988)

Το 1962 ο δαιμόνιος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος ανέβασε στη σκηνή του Θεάτρου Κοτοπούλη-Rex την κωμωδία "Χτυποκάρδια στα θρανία" με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης οδήγησε αμέσως μετά το έργο και στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου μαζί με την Αλίκη συμπρωταγωνίστησε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί σε αξέχαστους ρόλους (Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου), για να γίνει μια τεράστια εμπορική επιτυχία. Μάλιστα το έργο γυρίστηκε παράλληλα και σε τουρκική βερσιόν, αν και δεν παίχτηκε ποτέ στη γείτονα χώρα λόγω πολιτικών εντάσεων με την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Το σημαντικό λοιπόν μ' αυτό το αγαπημένο έργο είναι ότι στην αρχική θεατρική του μορφή τη μουσική έγραψε ο Μίμης Πλέσσας. Ένα soundtrack μάλλον υποτιμημένο και παραγνωρισμένο παρά τη φρεσκάδα των ιδεών του, τους χαρούμενους ρυθμούς και τα τραγούδια με τη φωνή της Αλίκης. Ο λόγος που ξεχάστηκε αυτή η μουσική του Πλέσσα είναι ότι σχεδόν ταυτόχρονα βγήκαν τα υπέροχα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία, ερμηνευμένα κι αυτά από την Αλίκη, τα οποία αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ εκείνο τον καιρό.
Έτσι η καλή δουλειά του Μίμη Πλέσσα πέρασε στο περιθώριο και δεν εκδόθηκε σε δίσκο παρά μόλις το 1988 από τη Philips.

(c) LP | Philips | 1988 | πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Να αναφέρω ωστόσο ότι τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά (σύμφωνα με τον κατάλογο Δραγουμάνου) σε 10ιντσο LP από την Fidelity (0107 PR), ενώ το discogs.com λέει ότι είναι του 1963.