Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Μίμης Πλέσσας: Χριστίνα (1960/ανέκδοτο OST)

Ο Μίμης Πλέσσας αναμφίβολα έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στον μεταπολεμικό μουσικό μας πολιτισμό και μια δισκογραφία που δύσκολα μπορεί να καταγραφεί με πληρότητα. Αποτελεί σπάνια περίπτωση καταρτισμένου μουσικού που υπηρέτησε όλες τις μουσικές φόρμες με την ίδια σχεδόν επιτυχία ποσοτικά και ποιοτικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι ο δημιουργός του πιο εμπορικού δίσκου από καταβολής ελληνικής δισκογραφίας, του περίφημου (και υπέροχου) "Δρόμου" (1969) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Αν θα μπορούσαμε ωστόσο να μιλήσουμε για ένα προνομιακό πεδίο δράσης αυτού του χαλκέντερου δημιουργού, θα αναφερόμασταν ασφαλώς στη μουσική για τον κινηματογράφο. Στον τομέα αυτό κατέχει μία από τις 3-4 προνομιακότερες θέσεις, πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κώστα Καπνίση και τον Γιώργο Κατσαρό. Γύρω στις 125 ταινίες υπολογίζονται αυτές που έχουν το δικό του όνομα στη μουσική τους επένδυση! Και μιλάμε για απλά τραγούδια ή εντυπωσιακά χορευτικά νούμερα μέχρι πιο σύνθετες οργανικές συνθέσεις που υπογραμμίζουν κατάλληλα τη δράση. Σε όλα αυτά ήταν αρχιμάστορας ο Μίμης Πλέσσας. Ιδιαίτερα η μουσική που έγραψε για τα λαοφιλή μιούζικαλ του Δαλιανίδη στη Finos Film αποτελεί το πιο πειστικό τεκμήριο της μεγάλης του μαστοριάς.
Η συνεργασία λοιπόν του Μίμη Πλέσσα με τον παραγωγικότατο σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη εγκαινιάστηκε το 1960 με τη χαριτωμένη κωμωδία "Χριστίνα", όπου πρωταγωνιστούσαν σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο συνθέτης έγραψε μερικά οργανικά θέματα για τις σκηνικές ανάγκες της ταινίας στο γνώριμο ύφος εκείνης της εποχής. Δεν λείπει το απαραίτητο Cha cha φυσικά. Ένα τραγουδάκι σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη ερμηνεύει ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Στην εισαγωγή ακούμε τον γνωστό ηθοποιό Βύρωνα Πάλλη να σχολιάζει τη δράση της ταινίας. Το συγκεκριμένο soundtrack παραμένει ανέκδοτο και το έχω αντλήσει από το σχετικό dvd της ταινίας.

(c) Ανέκδοτο OST | 1960 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: