Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης: Για την τιμή και το χρήμα (1980)

Ο Κερκυραίος λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872-1923) αποτελεί προδρομική μορφή της σοσιαλιστικής λογοτεχνίας στον τόπο μας και το έργο του "Η τιμή και το χρήμα" αποτελεί το πιο πειστικό τεκμήριο. Το έργο σε μορφή νουβέλας (εκτενούς διηγήματος) πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό Νουμάς το 1914, ενώ ακολούθησαν αρκετές επανεκδόσεις σε βιβλίο.
Το συγκεκριμένο έργο ευτύχησε δυο φορές μέσα στη δεκαετία του '80 να διασκευαστεί για την οθόνη, τη μικρή και τη μεγάλη. Γνωστότερη από τις δύο αυτές διασκευές ήταν η κινηματογραφική με τίτλο "Η τιμή της αγάπης" που σκηνοθέτησε η Τώνια Μαρκετάκη το 1984, η οποία μάλιστα διαθέτει και το σημαντικό πλεονέκτημα της υπέροχης μουσικής που έγραψε η Ελένη Καραΐνδρου.
Νωρίτερα όμως, το 1980, είχε προηγηθεί η τηλεοπτική παρουσίαση του έργου σε μορφή σίριαλ με τίτλο "Για την τιμή και το χρήμα" που σκηνοθέτησε ο Μάριος Ποντίκας σε σενάριο Ελένης και Μαρίας Παξινού. Πρωταγωνιστούσε η Κατερίνα Αποστόλου, η δημοφιλέστατη Αυγούστα από το θρυλικό σίριαλ Οι έμποροι των εθνών. Μαζί της οι Ντίνα Κώνστα, Νάσος Κεδράκας, Ντίνος Αυγουστίδης, Τάκης Καρνάτσος και άλλοι. Η σειρά προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ.
Τη μουσική λοιπόν αυτής της ξεχασμένης τηλεοπτικής σειράς έγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης. Το soundtrack περιλαμβάνει μια σειρά οργανικά θέματα ατμοσφαιρικού χαρακτήρα προσαρμοσμένα στις σκηνικές ανάγκες της σειράς. Περιλαμβάνει επίσης και δυο τραγούδια σε στίχους της Ελένης Παξινού που ερμηνεύει πολύ αισθαντικά η Ισιδώρα Σιδέρη. Συμμετέχουν μερικοί πολύ αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Χρήστος Σφέτσας, η Στέλλα Γαδέδη, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Χρήστος Ζέρβας, ο Μάνος Αβαράκης και ο Κώστας Γανωτής. Πολύ καλή και σπάνια δουλειά του δαιμόνιου Ζουγανέλη που για μια φορά ακόμη μας εκπλήσσει με την ανεξάντλητη και πολυδιάστατη έμπνευσή του.

(c) LP | OST | CBS | 1980 | πηγή: tzil.

Δεν υπάρχουν σχόλια: