Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Κώστας Βίρβος: Ένας κήπος τραγούδια (1983)

Ο Κώστας Βίρβος (1926-2015) ανήκει στην αγία τριάδα των λαϊκών μας στιχουργών μαζί με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη. Είναι αδύνατον να καταγραφεί το σύνολο των τραγουδιών που έχει γράψει, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 2000! Ξεκίνησε το 1947 με πρώτο και σταθερό συνεργάτη τον συμπατριώτη του μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα και σε μια παραγωγικότατη διαδρομή μισού περίπου αιώνα συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, συνθέτες και τραγουδιστές. Παραθέτω μερικά απ' αυτά: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Σταύρος Τζουανάκος, Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλλα Χασκίλ, Στράτος Παγιουμτζής, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Πάνος Γαβαλάς, Στέλιος Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέυ και δεκάδες άλλοι. Συνέχισε δυναμικά και στην περίοδο μετά την παρακμή του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, ενώ δεν δυσκολεύτηκε να περάσει ακόμη και στο χώρο του λεγόμενου "έντεχνου" με κορυφαίες στιγμές του τις συνεργασίες του με τον Χρήστο Λεοντή ("Καταχνιά"), τον Γιάννη Μαρκόπουλο ("Θεσσαλικός κύκλος") και τον Μίμη Πλέσσα ("Πανόραμα", "Θάλασσα πικροθάλασσα", "Ζει;"). Γνώρισε απανωτές επιτυχίες και στη δεκαετία του '70 με τους νέους τότε τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Τόλη Βοσκόπουλο, Γιάννη Καλατζή, Γιάννη Πάριο και πολλούς άλλους.
Το 1983 η Μinos κυκλοφόρησε ένα διπλό λεύκωμα με 31 τραγούδια του Κώστα Βίρβου που καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονικό πλαίσιο της δημιουργικής του πορείας, από τη δεκαετία του '40 μέχρι τα χρόνια του '70. Είναι παρόντα όλα τα ονόματα που βρέθηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για τραγούδια απολύτως κλασικά και πολυτραγουδισμένα, πολλά από τα οποία γνώρισαν πολλαπλές επανεκτελέσεις τα νεότερα χρόνια. 
Το διπλό αυτό άλμπουμ εκδόθηκε κάποια στιγμή και ψηφιακά με περιορισμένο όμως περιεχόμενο. Εδώ σας δίνω την ολοκληρωμένη αναλογική του εκδοχή, όπως πρωτοκυκλοφόρησε το 1983.

(c) 2LPs | MINOS-EMI | 1983 | πηγή: Αντώνης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: