Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Δήμητρα Γαλάνη, Σπύρος Σακκάς: Μια βραδιά με ένα τραγούδι (1985)

Το 1985 από τη Minos εκδόθηκε το διπλό άλμπουμ "Μια βραδιά με ένα τραγούδι". Πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία δύο κορυφαίων ερμηνευτών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, οι οποίοι αποφάσισαν να συμπράξουν ερμηνεύοντας μια ευρεία ανθολογία τραγουδιών από το διαχρονικό μουσικό, διεθνές και ελληνικό, ρεπερτόριο.
Η κορυφαία ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού Δήμητρα Γαλάνη, η οποία ξεκίνησε τη μουσική της περιπέτεια νεαρότατη στο τέλος της δεκαετίας του '60 πλάι σε μεγάλους δημιουργούς (Μάνος Χατζιδάκις, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης κ.ά.), συναντήθηκε με τον σπουδαίο βαρύτονο Σπύρο Σακκά, διαχρονικό συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και άλλων σημαντικών λόγιων συνθετών (Αργύρης Κουνάδης, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Angelique Ionatos). Επέλεξαν ένα ετερόκλητο υλικό που καλύπτει ευρύτατο φάσμα της μουσικής τόσο χρονικά, όσο και υφολογικά, από τον Monteverdi, τον Bach, τον Schumann και τον Mahler, μέχρι την Carole King, την ελληνική και ξένη παραδοσιακή μουσική, αλλά και τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Διονύση Σαββόπουλο.
Οι ερμηνείες είναι λιτές κι απέριττες και κυρίως βαθιά ειλικρινείς και συγκινητικές. Συμβάλλουν σ' αυτό και οι σπουδαίοι μουσικοί που συμμετέχουν, όπως ο Δημήτρης Βράσκος στο βιολί, η Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο, ο Νίκος Γκίνος στο κλαρινέτο, η Στέλλα Κυπραίου και ο Βαγγέλης Μπουντούνης στην κλασική κιθάρα, ο Χρήστος Σφέτσας στο βιολοντσέλο και πολλοί άλλοι. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Βασίλης Τενίδης, η Λένα Πλάτωνος και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

(c) 2LPs | Minos | 1985 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: