Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Δημήτρης Λάγιος: Ρωγμές (1992)

Μετά τον πρόωρο θάνατο του Δημήτρη Λάγιου - στις 9 Απριλίου 1991 - εκδόθηκαν απανωτά τρεις ολοκληρωμένοι δίσκοι με δουλειές που είχε ήδη ηχογραφήσει ο συνθέτης, αλλά δεν είχε προλάβει να τις χαρεί ο ίδιος να κυκλοφορούν. Αναφέρομαι στο σημαδιακό κι εν πολλοίς εξομολογητικό δίσκο "Ερωτική πρόβα", που βγήκε την ίδια χρονιά του θανάτου του, κι ένα χρόνο μετά στους δίσκους "Ίνα τι" και "Ρωγμές".
Ο δίσκος "Ρωγμές" αποτελεί ένα είδος συνέχειας της παλιότερης σύνθεσής του "Έργα για Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων" που είχε εκδοθεί το 1989 εγκαινιάζοντας την άκρως ενδιαφέρουσα συνεργασία του με τη σπουδαία ομώνυμη ορχήστρα του Δήμου Πάτρας, την οποία επί χρόνια διηύθυνε πολύ γόνιμα και δημιουργικά ο θανών πλέον μαέστρος Θανάσης Τσιπινάκης
Το έργο μοιράζεται σε δυο ενότητες με τους τίτλους: "Σπουδές σε ελληνικά θέματα", "Ρωγμές". Η πρώτη ενότητα είναι μια οργανική σύνθεση με θέμα και παραλλαγές, ενώ παρεμβάλλεται κι ένα τραγούδι σε στίχους Στρατή Πασχάλη που ερμηνεύει η σοπράνο Ηλέκτρα Βάργκα. Στη δεύτερη ενότητα που έδωσε και το γενικό τίτλο του δίσκου επικεφαλής της ορχήστρα νυκτών εγχόρδων είναι το μαντολίνο που ερμηνεύει ο δεξιοτέχνης Ευγένιος Βούλγαρης.
Πρέπει να σημειώσω ότι στην ψηφιακή έκδοση του δίσκου προστέθηκε και η παλιότερη οργανική σύνθεση "Έργα για Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων" (αν και όχι ολοκληρωμένη), αλλά εδώ σας δίνω την αρχική ανεξάρτητη έκδοση του δίσκου.

(c) LP | AKTH | 1992 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: