Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Σταύρος Ξαρχάκος: Η Ελλάδα της Μελίνας (1964)

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δουλειά του για την ταινία "Η Ελλάς χωρίς ερείπια" ο Σταύρος Ξαρχάκος γράφει τη μουσική και για μια άλλη ταινία διεθνούς παραγωγής με ανάλογο περιεχόμενο που εκδόθηκε σε δίσκο από την Columbia με τίτλο "Η Ελλάδα της Μελίνας".
Το 1964 λοιπόν το μεγάλο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο ABC γυρίζει μια φιλόδοξη σειρά ντοκιμαντέρ, σε καθένα από τα οποία καλείται ένα διάσημο κινηματογραφικό αστέρι να παρουσιάσει την πρωτεύουσα της χώρας του. Για παράδειγμα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ παρουσιάζει το Λονδίνο, η Σοφία Λόρεν τη Ρώμη, ο Πίτερ Ουστίνοφ τη Μόσχα κλπ. Έτσι η Μελίνα Μερκούρη, ήδη διάσημη και βραβευμένη για την κινηματογραφική της παρουσία τα δέκα προηγούμενα χρόνια, καλείται να παρουσιάσει την Αθήνα, μόνο που η δυναμική της προσωπικότητα επιβάλλει στην παραγωγή να διευρύνει το θέμα και να συμπεριλάβει ολόκληρη την Ελλάδα! Η τηλεοπτική σειρά "Melina's Greece" (Η Ελλάδα της Μελίνας) γυρίζεται με σενάριο των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Max Wilk, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Cliff Owen.
Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας γράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Μια σειρά οργανικές συνθέσεις με ονομασίες από χαρακτηριστικά τοπωνύμια της ελληνικής γης ανακαλούν χρώματα και ήχους από την ελληνική παράδοση με το κλαρίνο και το σαντούρι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κλαρίνο παίζει ο Γιάννης Βασιλόπουλος.
Η Μελίνα ερμηνεύει αξεπέραστα τρία μεγάλα τραγούδια του συνθέτη, αν και στην ταινία μπαίνουν τελικά μόνο τα δύο ("Τι έχει και κλαίει το παιδί", "Να με θυμάσαι"), τα οποία περιλαμβάνονται και στον δίσκο που κυκλοφορεί την ίδια εποχή. Το πρώτο έχει στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ενώ το δεύτερο του Βαγγέλη Γκούφα. Το τραγούδι "Να με θυμάσαι" είναι μία μνημειώδης στιγμή γενικότερα του ελληνικού τραγουδιού και για τη σπαρακτική ερμηνεία της Μελίνας, αλλά και για το σπάνιας ομορφιάς οργανικό ιντερμέδιο με το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα.
Το τρίτο τραγούδι είναι το περίφημο "Σαββατόβραδο στην Καισαριανή" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι αυτό σφραγίστηκε βέβαια με την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ η ηχογράφησή του με τη Μελίνα παρέμεινε ανέκδοτη μέχρι το 1983, όταν και συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε μια συλλογή του Σταύρου Ξαρχάκου. Τελικά το τραγούδι ενσωματώθηκε ως bonus στην ψηφιακή remaster επανέκδοση του δίσκου το 2005 από τη φροντισμένη σειρά: Capitol, Original Soundtracks.

(c) CD | EMI Columbia | 1964 | Remaster επανέκδοση: 2005 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Φλαμος είπε...

Aν και στην ταινία μπαίνουν τελικά μόνο τα δύο
Ποιο ειναι το τριτο?

Άαβας / d58 είπε...

Μα το γράφω στην παρουσίαση!

blackpepper είπε...

Μαζί με τον Γιάννη Βασιλόπουλο συμμετέχει και ο Αριστείδης Μόσχος σαντούρι