Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Ξηντάρης: Ρεμπέτικα βράδια (1979)

Ένας ακόμη αξιόλογος εκπρόσωπος της νεορεμπέτικης σχολής, η οποία άνθισε στις δεκαετίες του '70 και '80, είναι ο σκοπελίτης Γιώργος Ξηντάρης (γενν. 1952), ο οποίος γαλουχήθηκε στον αυθεντικό ρεμπέτικο κόσμο παίζοντας για πολλά χρόνια σε στέκια της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και της Αθήνας, μέχρι να γίνει ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά "Το Μινόρε της Αυγής" (1983-84).
Ωστόσο μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1979, από τη Minos είχε ήδη κυκλοφορήσει η πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Ρεμπέτικα βράδια" με δεκαέξι επιλεγμένα τραγούδια από το θησαυροφυλάκιο του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού που φέρουν τις βαριές υπογραφές αρχιμαστόρων του είδους, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Στέλιος Κερομύτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, αλλά και ανώνυμοι ή λιγότεροι γνωστοί δημιουργοί.
Οι ερμηνείες του Γιώργου Ξηντάρη χαρακτηρίζονται από λιτή, σχεδόν τελετουργική έκφραση στα όρια της θρησκευτικής προσήλωσης που αναβιώνουν πειστικά τον αυθεντικό ρεμπέτικο ήχο. Το ίδιο λιτή, διαυγής και πιστή στα πρότυπά της ηχεί και η συνοδευτική ορχήστρα.

(c) LP | Minos | 1979 | Κώσ/Aντ/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: