Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Άκης Πάνου, Μιχάλης Μενιδιάτης: Σεισμός (1978)

Τα τραγούδια του Άκη Πάνου, δωρικά και στέρεα, έχουν απόλυτα αναγνωρίσιμη την ταυτότητα του δημιουργού τους και γιαυτό είναι αυθεντικά και διαχρονικά, παρόλο που δεν είναι και πολλά. Ο ίδιος έτσι κι αλλιώς δεν διακατέχονταν από το άγχος της ακατάπαυστης δημιουργίας, μιας και η περιπετειώδης ζωή του ήταν εμπλουτισμένη και με πάμπολλα άλλα ενδιαφέροντα.
Εκείνο ασφαλώς που ξεχωρίζει στα τραγούδια του είναι ο λόγος, ενίοτε ποιητικών προδιαγραφών, που τον θεωρούσε το παν για ένα σωστό τραγούδι, ενώ τη μουσική την έβλεπε σαν μια δευτερεύουσα υποχρέωση στα όρια της ρουτίνας!
Συνεργάστηκε κατά καιρούς με όλα τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Γιώτα Λύδια, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δούκισσα, η Λίτσα Διαμάντη, ο Γιάννης Πάριος, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς. Επίτηδες άφησα απέξω το όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη που ο συνθέτης θεωρούσε - κι όχι άδικα - τη μεγαλύτερη φωνή του λαϊκού τραγουδιού. Κι ενώ ο πολύς κόσμος έχει συνδέσει στενά τον Άκη Πάνου με τον Στέλιο Καζαντζίδη, στην πραγματικότητα η σχέση τους περιορίζεται στα έξι μόνο τραγούδια του εμβληματικού δίσκου "Η ζωή μου όλη", αν και υπήρχαν σχέδια για ευρύτερη συνεργασία, η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε.
Υπάρχει όμως ακόμη ένας σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής που έχει συνδέσει στενά την καριέρα του με τον Άκη Πάνου. Κι αυτός είναι ο Μιχάλης Μενιδιάτης (1933-2012), ο οποίος, μετά τις επιτυχίες που γνώρισε από τη συνεργασία του με τον Απόστολο Καλδάρα ("Πετραδάκι πετραδάκι"), είχε την τύχη να ερμηνεύσει στις 45 στροφές αρκετά τραγούδια του Άκη Πάνου στα χρόνια του '60 και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ιδού τα πιο γνωστά: "Είδα τα μάτια σου κλαμμένα", "Ξημέρωσε καλή μου", "Παράνομη αγάπη", "Το μέτρο της αγάπης", "Ο Ρουμπής".
Το 1978 λοιπόν για λογαριασμό της εταιρείας CBS οι δυο καλλιτέχνες βρέθηκαν μαζί για μια ολοκληρωμένη συνεργασία που απέφερε το άλμπουμ "Σεισμός". Μουσική και στίχοι φυσικά του Άκη Πάνου. Δώδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό συνιστούν το υλικό του δίσκου. Ο Άκης Πάνου καταπιάνεται με τη γνωστή θεματολογία του γύρω από περίπλοκες ερωτικές σχέσεις, αλλά και θέματα της επικαιρότητας, όπως η επικείμενη τότε ένταξη της Ελλάδας στην "Κοινή Αγορά" που τη σχολιάζει με το δικό του ευφυή και δηκτικό τρόπο, ή ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 1978 που έδωσε αφορμή για ένα θυμοσοφικό σχόλιο, ενώ συγχρόνως έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο. Μάλιστα στο ομώνυμο τραγούδι συμμετέχει ως δεύτερη φωνή ο Γιάννης Πάριος.
Στα μπουζούκια ακούγονται οι μεγάλοι δεξιοτέχνες Κώστας Παπαδόπουλος και Θανάσης Πολυκανδριώτης, στο σόλο σαντούρι ο Τάκης Σούκας, ενώ την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο συνθέτης με τον Μπάμπη Μαλλίδη.

(c) LP | CBS | 1978 | Πηγή: R/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: