Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Άκης Πάνου: Great Greek Composers (1978)

Το 1977 από την Columbia είχε εκδοθεί ο κύκλος τραγουδιών "Παρών" του Άκη Πάνου με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά που ανέδειξε τη συγκλονιστική επιτυχία "Ο τρελός", η οποία ωστόσο επισκίασε τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου που ασφαλώς έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Ένα χρόνο αργότερα στο πλαίσιο της τουριστικού προσανατολισμού σειράς "Great Greek Composers" της ίδιας εταιρείας κυκλοφόρησε ένα αφιέρωμα στον Άκη Πάνου, το οποίο περιλάμβανε αποκλειστικά το υλικό του δίσκου "Παρών", αλλά σε ορχηστρική μορφή. 
Αυτή τη φορά μαζί με τον συνθέτη εργάστηκε ο σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο οποίος με το μπουζούκι του κάλυψε τη φωνή του τραγουδιστή που είχε αφαιρεθεί δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τραγουδοποιός Άκης Πάνου δεν ήταν μόνο άξιος στιχουργός, αλλά και μουσικός, έστω κι αν αυτό το κομμάτι ο ίδιος το υποτιμούσε επιδεικτικά.
Η περίπτωση πάντως αυτού του δίσκου με αυτούσιο ορχηστρικό υλικό προηγούμενης έκδοσης δεν είναι και κάτι συνηθισμένο στην ελληνική δισκογραφία. Έχω πρόχειρα στο μυαλό μου μια ανάλογη περίπτωση με το δίσκο "Επιστροφή" (1970) του Μάνου Χατζιδάκι που είχε ενορχηστρώσει ο Δήμος Μούτσης και επανεκδόθηκε εξολοκλήρου ορχηστρικός την επόμενη χρονιά πάλι από την Columbia, αλλά και το δίσκο "Πικροσάββατα" (1984) του Μίκη Θεοδωράκη από τη Philips. 

(c) CD/LP | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58 

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ευτυχώς στην έκδοση σε cd ενσωματώθηκαν το lp με τραγούδια με αυτό με τα ορχηστρικά.
Το ίδιο έγινε και στον δίσκο του Θεοδωράκη με τον Μητροπάνο Τα πικροσαββατα.
Μήπως υπάρχει ένας τουριστικός ορχηστρικός του Χατζηνάσιου που περιέχει πολλά τραγούδια του σε ορχηστρικές εκτελέσεις βασισμένες στα play back των τραγουδιών?

Άαβας / d58 είπε...

Δεν ξέρω αν εννοείς αυτούς, αλλά στο Δισκοβόλο υπάρχουν ήδη δυο τέτοιοι ορχηστρικοί δίσκοι του Χατζηνάσιου με τίτλο "Ο μουσικός κόσμος του Χατζηνάσιου":
https://diskovolos58.blogspot.com/2018/08/70.html
https://diskovolos58.blogspot.com/2019/06/2-1980.html