Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Στέλιος Ζαφειρίου: Διακοπές στην Ελλάδα (1970)

Αρχή του καινούργιου μήνα σήμερα και το φθινόπωρο προχωρημένο πια, ενώ ο χειμώνας παραφυλάει ανυπόμονος και απειλητικός! Ωστόσο εγώ, αθεράπευτος εραστής του ηλιόλουστου καλοκαιριού - αλήθεια, έχετε διαβάσει το συναρπαστικό "Ελληνικό καλοκαίρι" του Γάλλου ελληνιστή και περιηγητή Jacques Lacarriere; - λέω σήμερα να πάω κόντρα στον καιρό και να σας γυρίσω πίσω στις μέρες του καλοκαιριού, με έναν υπέροχο, αν και τουριστικής αισθητικής, ημιορχηστρικό δίσκο του μεγάλου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιου Ζαφειρίου που εκδόθηκε το 1970 από τη Zodiac με ελληνικό τίτλο "Διακοπές στην Ελλάδα" και αγγλόφωνο "Greek Holiday"
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, από τα οποία τα πέντε είναι φωνητικά. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας (στο δίσκο αναγράφεται ως Θανάσης Φίλιας) τραγουδά το "Ντιρλαντά" στη γνωστή διασκευή του Διονύση Σαββόπουλου, η Καίτη Χωματά τα αγαπημένα "Καραβάκια" του Βασίλη Κουμπή, ο Γιώργος Μούτσιος με τη Μαρία Δουράκη το "Μύθο" του Μάνου Χατζιδάκι και ο Γιώργος Γερολυμάτος τα "Μίλησέ μου" του Μάνου Χατζιδάκι και "Ο Σταμούλης ο λοχίας" του Γιώργου Κατσαρού (στη δεύτερη φωνή πιθανόν ο Μιχάλης Βιολάρης).
Τα υπόλοιπα επτά κομμάτια είναι οργανικά και αναδεικνύουν την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του Ζαφειρίου. Τέσσερα από αυτά προέρχονται από τον περίφημο "Δρόμο" του Μίμη Πλέσσα που είχε κυκλοφορήσει την προηγόυμενη χρονιά κι έσπασε (και σπάζει) ταμεία! 

(c) LP | Zodiac/Minerva | 1970 | Πηγή: Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια: