Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις: Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963/1997)

Το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο Κοτοπούλη η Αλίκη Βουγιουκλάκη, θέλοντας να ξεφύγει από το στερεότυπο της ξανθιάς και ανώριμης παιχνιδιάρας κοπελίτσας που ενσάρκωνε στον κινηματογράφο, επιχείρησε να αλλάξει δραστικά την εικόνα της πρωταγωνιστώντας σε μια σοβαρή θεατρική παράσταση, όπου μάλιστα η πλούσια (μη φυσική) ξανθιά της κόμη μετατράπηκε σε κατάμαυρη, προκειμένου να ενσαρκώσει την Κλεοπάτρα για το έργο του Μπέρναρ Σο "Καίσαρ και Κλεοπάτρα"
Η απόπειρά της όμως στάθηκε καταστροφική, γιατί το κοινό τής γύρισε επιδεικτικά την πλάτη, κι έτσι η λαμπερή σταρ επανήλθε άρον άρον στη σιγουριά της δοκιμασμένης της εικόνας και στα έμπειρα χέρια του Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος αμέσως ετοίμασε στα μέτρα της το θεατρικό έργο "Χτυποκάρδια στα θρανία", που θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε σαν sequel της προηγούμενης μεγάλης τους επιτυχίας "Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο" (1959). 
Η επιτυχία της θεατρικής αυτής παράστασης, όπως ήταν τότε το σύνηθες, έφερε αμέσως και το γύρισμα της ομότιτλης ταινίας που παίχτηκε το 1963 σκηνοθετημένη από τον Σακελλάριο με πρωταγωνιστές, πέρα από την Αλίκη και φυσικά τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, μια πλειάδα δημοφιλών ηθοποιών της εποχής, όπως οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Θεόδωρος Μορίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Τζόλη Γαρμπή και πολλοί άλλοι. Η ταινία έκοψε 591.675 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή και φυσικά αποκατέστησε άμεσα την πληγωμένη εικόνα της πρωταγωνίστριας! Είναι η ταινία με το περίφημο ...προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου, αν και προσωπικά θεωρώ ότι την παράσταση κλέβει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως αυστηρός καθηγητής. Ο πιο λατρεμένος φιλόλογος που γνώρισα στη ζωή μου!!! Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι η ταινία γυρίστηκε παράλληλα και σε τουρκική βερσιόν με την Αλίκη δίπλα σε Τούρκους ηθοποιούς και την ίδια να τραγουδά στα τουρκικά, αλλά αυτή η εκδοχή δεν παίχτηκε ποτέ στον κινηματογράφο!
Ενώ λοιπόν για την αρχική θεατρική μορφή του έργου τη μουσική είχε γράψει ο Μίμης Πλέσσας, για την ταινία - που πήρε το ελαφρά τροποποιημένο τίτλο "Χτυποκάρδια στο θρανίο" - επιστρατεύτηκε και πάλι ο Μάνος Χατζιδάκις που εδώ και μερικά χρόνια έγραφε σταθερά τη μουσική των ταινιών της Αλίκης με μεγάλη επιτυχία. Νομίζω πάντως ότι με τα "Χτυποκάρδια στο θρανίο" η συνεργασία αυτή έφτασε στην απόλυτη κορύφωσή της, γιατί ο συνθέτης πλημμύρισε την ταινία με υπέροχες μελωδίες και εξαιρετικά τραγούδια, όλα σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και ερμηνευμένα από την Αλίκη. 
Ομολογώ πως, παρά την αφελή και γλυκερή φωνούλα της εθνικής μας σταρ, μου αρέσουν πολύ τα τραγούδια αυτής της ταινίας και ιδιαίτερα το εφηβικών ροζ ερωτικών σκιρτημάτων "Χτυποκάρδια"! Φυσικά και ο υπέροχος "Αμαξάς" ή το αργόσυρτο χασάπικο "Σ' αγαπώ". Όλα τα τραγούδια έχουν και την οργανική τους εκδοχή, η οποία επίσης μου αρέσει ιδιαίτερα. Είναι ολοφάνερο ότι στην ταινία αυτή ο Μάνος είχε μεγάλα κέφια!
Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι εκδόθηκαν παράλληλα με την ταινία σε πέντε δισκάκια 45 στροφών (πέντε τραγούδια και πέντε οργανικά) και όλα μαζί σε ένα extended βινύλιο, το οποίο επανεκδόθηκε με το ίδιο περιεχόμενο το 2005. Ωστόσο το 1997 με επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα είχε εκδοθεί από τη Minos-EMI μια πληρέστερη έκδοση του soundtrack με δεκαέξι συνολικά θέματα.

(c) CD | EMI Columbia | 1963 | Επανέκδοση: 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: