Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Άκης Πάνου, Μανώλης Μητσιάς: Παρών (1977)

Λέγαμε χθες ότι ο Άκης Πάνου στην πολυκύμαντη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου, αν και στο τέλος της καριέρας του είχε μια τάση να εμπιστεύεται πλέον μάλλον άσημους τραγουδιστές ή ακόμα και τη δική του φωνή. Κι αν η ευτυχής συνεργασία του με τη Βίκυ Μοσχολιού του έδωσε έμμεσα ένα διαβατήριο για το χώρο του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού, ο δρόμος αυτός πήρε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, όταν αποφάσισε να γράψει όλα τα τραγούδια μιας προσωπικής δουλειάς του Μανώλη Μητσιά που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1977.
Δε χρειάζονται βέβαια και πολλές συστάσεις για τον υπέροχο αυτό τραγουδιστή, αγαπημένο ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο άλλωστε είχε ηχογραφήσει ένα χρόνο νωρίτερα τον σπουδαίο κύκλο τραγουδιών "Αθανασία". Ο Μανώλης Μητσιάς ασφαλώς καταγράφεται στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού ως ένας από τους πλέον προνομιούχους ερμηνευτές όσον αφορά στο ασυναγώνιστο ρεπερτόριο που κοσμεί την πολύχρονη καριέρα του μέσα από μεγάλες συνεργασίες με τους πιο εκλεκτούς μας συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις φυσικά, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Χρήστος Λεοντής, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάριος Τόκας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Σταμάτης Κραουνάκης και πολλοί άλλοι.
Το 1977 λοιπόν ο Μανώλης Μητσιάς συνεργάστηκε με τον Άκη Πάνου για το δίσκο "Παρών" που περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια - κάποια ήταν γραμμένα από πιο παλιά - προσαρμοσμένα ιδανικά στα φωνητικά του χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς μάλιστα επισκιάστηκαν πλήρως από ένα τραγούδι που ασφαλώς αποτελεί μια εμβληματική στιγμή στην καριέρα και του τραγουδιστή, αλλά και του συνθέτη, δηλαδή τον περίφημο "Τρελό", ένα ορθόδοξο ζεϊμπέκικο με δυνατούς στίχους που αναδεικνύουν την ποιητική και αλληγορική ευφυία του Άκη Πάνου.
Την ενορχήστρωση έκανε ο συνθέτης με τη σύμπραξη του Νέστορα Δάνα, ο οποίος διηύθυνε την ορχήστρα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Σπύρος Λιόσης στο μπουζούκι με τη διακριτική παρουσία του Γιώργου Ζαμπέτα, ενώ συμμετέχει και αυτοσχέδιο χορωδιακό σχήμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ολόκληρο το υλικό του δίσκου σε ορχηστρική μορφή εκδόθηκε την επόμενη χρονιά σε μια έκδοση τουριστικού προσανατολισμού.

(c) CD | EMI Columbia | 1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: