Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Άκης Πάνου, Μανώλης Καραντίνης: Χωρίς λόγια (2003)

Ένας δεύτερος εξολοκλήρου ορχηστρικός δίσκος βασισμένος σε τραγούδια του Άκη Πάνου με τίτλο "Χωρίς λόγια" εκδόθηκε το 2003 από την ΜΒΙ. Λες και υπήρχε κάποιο οργανωμένο σχέδιο που επιδίωκε να διαψεύσει τον ισχυρισμό του συνθέτη ότι το παν σε ένα τραγούδι είναι οι στίχοι (τους μετρούσε στο 80%), ενώ στη μουσική έδινε πολύ δευτερεύοντα ρόλο!
Είναι μια όμορφη δουλειά αυτή με ιδιαίτερα επιμελημένη ορχηστρική μεταγραφή που υπογράφει ο γνωστός σολίστ του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης, ο οποίος έδωσε μια εμφανώς πιο "έντεχνη" ηχοχρωματική έκφραση στα σπουδαία αυτά λαϊκά τραγούδια ενσωματώνοντας στην ορχήστρα όργανα, όπως το πιάνο, το φλάουτο, το ακορντεόν, το βιολοντσέλο, η κλασική κιθάρα, το λαούτο ή το μαντολίνο.
Ο δίσκος είναι χορταστικός με δεκαοκτώ κλασικά τραγούδια του Άκη Πάνου από την περίοδο της μεγάλης του ακμής, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι το δίσκο "Παρών" (1977). Ο Μανώλης Καραντίνης παίζει μπουζούκι, αλλά και κιθάρα, λαούτο και μαντολίνο. Ο Φίλιππος Τσεμπερούλης φλάουτο, ο Ηρακλής Βαβάτσικας ακορντεόν, ο Ντίνος Γεωργούντζος πιάνο, ο Γιώργος Καλούδης βιολοντσέλο, ο Αντώνης Κουλούρης τύμπανα, ο Γιώργος Ροϊλός κρουστά, ενώ συμμετέχουν και αρκετοί άλλοι μουσικοί.

(c) CD | MBI | 2003 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Σε συνέχεια του σχολίου για τον προηγούμενο δίσκο με ορχηστρικά του Άκη Πάνου που τα playback προέρχονται από αρχικές ηχογραφήσεις για φωνές, έτσι και εδώ τα 16 από τα 18 ορχηστρικά πρωτοκυκλοφόρησαν με τη φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου

Άαβας / d58 είπε...

Σωστή επισήμανση. Ξέχασα να το αναφέρω.