Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Μαμαγκάκης: Η λεωφόρος του μίσους (1968/1999)

Ένα από τα πιο ξεχωριστά soundtrack που έγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης μέσα στό παραγωγικότατο 1968 ήταν και η μουσική για την ταινία της Finos Film "Η λεωφόρος του μίσους" που έκοψε στην πρώτη της προβολή 550.847 εισιτήρια και κατέλαβε την 3η θέση σε μια υπερπαραγωγική χρονιά με 108 συνολικά νέες ταινίες!
Τη δραματική αυτή παραγωγή έγραψε και σκηνοθέτησε ο Νίκος Φώσκολος με όλα τα τυπικά κλισέ του είδους που ο συγκεκριμένος δημιουργός επιστράτευε στις ταινίες του. Είχε μαζί του βέβαια κι ένα ακαταμάχητο καστ πρωταγωνιστών που έδωσαν μια αξία στην ταινία με την παρουσία τους και μόνο, όπως ο Κώστας Καζάκος, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Μάνος Κατράκης, η Νόνικα Γαληνέα, ο Νίκος Γαλανός, ο Σπύρος Καλογήρου και πολλοί άλλοι.
Ο συνθέτης δεν είχε δυσκολία να υπογραμμίσει την καταιγιστική δράση της ταινίας με κατάλληλα ατμοσφαιρικές πινελιές που στο soundtrack συγκροτούν ένα σώμα 17 οργανικών θεμάτων. Ωστόσο υπάρχει κι ένα τραγούδι που επισκίασε όλη την υπόλοιπη δουλειά του συνθέτη για την ταινία και αυτονομημένο σε δίσκο 45 στροφών έκανε τεράστια επιτυχία κι έγινε μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές του δημιουργού του. Πρόκειται για το ερωτικό ποπ τραγούδι "Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ" σε στίχους του Νίκου Φώσκολου που ερμήνευσε αισθαντικά η Τζένη Βάνου και σημάδεψε ολόκληρη την εποχή του, αλλά και την προσωπική καριέρα της σπουδαίας αυτής ερμηνεύτριας. Μάλιστα στην πρωτόγονη τηλεόραση της εποχής το τραγούδι παιζόταν ασταμάτητα, αλλά το τραγουδούσε ...η Νόνικα Γαληνέα ντουμπλαρισμένη ωστόσο από τη φωνή της Τζένης Βάνου!
Το soundtrack πάντως έχει κι ένα δεύτερο τραγούδι που χάθηκε κάτω από την κυριαρχία του προηγούμενου. Τίτλος του: "Παιδί μου". Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου (δεν γνωρίζω άλλη συνεργασία του συνθέτη με τον στιχουργό). Ερμηνεία: Τζένη Βάνου. Και τα δυο τραγούδια ακούγονται και σε οργανικές εκδοχές.

(c) CD | Philips 1999 | Alpha Records 2003 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

χρόνης είπε...

Πιθανότατα ο Μαμαγκάκης με τον Παπαδόπουλο συνεργάστηκαν και στο τραγούδι "Κάντε τόπο να χορέψω" με τον Δ. Παπαμιχαήλ αν και στιχουργός φαίνεται ο Ντ. Δημόπουλος. Οι μισοί στίχοι αυτού του τραγουδιού είναι ίδιοι με το τραγούδι "Στο ζεϊμπέκικο Γρηγόρη" του Μητσιά σε μουσική Θεοδωράκη και θεωρώ απίθανο να "έκλεψε" στίχους ο Παπαδόπουλος από τον Δημόπουλο.

Άαβας / d58 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η επισήμανσή σου, Χρόνη! Πράγματι υπάρχουν πανομοιότυποι στίχοι μεταξύ των δύο τραγουδιών κι επομένως είναι βάσιμη η υποψία ότι εδώ υπάρχει το "χεράκι" του Λευτέρη.
Ωστόσο το τραγούδι δεν περιλαμβάνεται στα ΑΠΑΝΤΑ (Τα τραγούδια μου) του Λευτέρη Παπαδόπουλου (έκδ. Κάκτος 2002), οπότε δεν αποκλείεται ο Λευτέρης απλώς να συνεργάστηκε με τον Ντίνο Δημόπουλο ή με τον ίδο τον Νίκο Μαμαγκάκη που φέρεται επισήμως ως ο στιχουργός του τραγουδιού.
Θα τα δούμε όλα αυτά σε δυο μέρες που έχει σειρά παρουσίασης το soundtrack της ταινίας "Η νεράιδα και το παλικάρι", όπου περιέχεται το τραγούδι μαζί με άλλα περίεργα που σχετίζονται με την ίδια δουλειά!