Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Γιώργος Κατσαρός: Τσιμεντένια πρόσωπα (1976)

Η συνεργασία του Γιώργου Κατσαρού με τον ανερχόμενο - εκεί στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 - λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο απέφερε δύο δισκογραφικές στιγμές που σίγουρα ανήκουν στις καλύτερες του συνθέτη. Πρώτα είχαμε τον ωραιότερο ίσως δίσκο του συνθέτη με τίτλο "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" που κυκλοφόρησε το 1973 από τη Philips.
Η δεύτερη συνεργασία τους ήρθε το 1976 με το δίσκο "Τσιμεντένια πρόσωπα". Εκτός από την παρουσία του Δημήτρη Μητροπάνου, άλλο κοινό στοιχείο των δύο αυτών συνεργασιών είναι η παρουσία του στιχουργού Ηλία Λυμπερόπουλου. Κατά λοιπά, το περιεχόμενο του δίσκου κινείται στην ίδια μουσική γραφή του συνθέτη με εύκολες και ρυθμικές μελωδίες που λειτουργούν με αποστομωτική αμεσότητα στον ακροατή, αν και συνήθως δεν αφήνουν κάποιο ισχυρό ίχνος και γρήγορα λησμονιούνται. Πάντως ο συνθέτης έχει το χάρισμα να γράφει απλά τραγούδια και να τα ενορχηστρώνει με υποδειγματικό τρόπο.
Ο δίσκος ακούστηκε αρκετά στην εποχή του, αν και δεν ανέδειξε μεγάλες επιτυχίες. Ξεχώρισε σίγουρα το ομότιτλο που θυμίζει έντονα το λυρικό ηχόχρωμα των "Κυθήρων". Tο ερμηνεύει έξοχα ο Δημήτρης Μητροπάνος με το γλυκιά λαϊκή φωνή του, αν και κάπως άγουρη ακόμη. Ακούστηκαν επίσης το "Μεγαλοκυρά μου, μεγαλοκυρά" και το όμορφο "Τι να 'χει απόψε το φεγγάρι" που ερμηνεύει η Ρένα Πάντα, κόρη του παλιού ελαφρού τραγουδιστή Αλέκου Πάντα, η οποία εδώ κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο.

(c) LP | Philips | 1976 | πηγή: tzil./d58