Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η Νένα Βενετσάνου στον Ματωμένο Γάμο του Μάνου Χατζιδάκι

Ο "Ματωμένος Γάμος" του Federico Garcia Lorca ευτύχησε στην ελληνική του εκδοχή να μεταμορφωθεί σ' ένα ελληνικό έργο χάρις στη μνημειώδη απόδοση του Νίκου Γκάτσου, ο οποίος αναδημιούργησε το έργο σε μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στον Μάνο Χατζιδάκι να γράψει μια αριστουργηματική μουσική σύνθεση για τη θεατρική σκηνή αρχικά και στη συνέχεια για τη δισκογραφία (1965) με την αξεπέραστη ερμηνεία του Λάκη Παππά.
Το 1980 στο Θέατρο Βρετάνια ο Μάνος Χατζιδάκις έδωσε μια μικρή συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στην οποία η καινούργια τότε τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου ερμήνευσε τα πέντε κλασικά τραγούδια από το "Ματωμένο Γάμο". Στο οργανικό μέρος ακούγεται μόνο μια κιθάρα κι ένα πιάνο. Κιθάρα παίζει ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ενώ στο πιάνο φυσικά είναι ο ίδιος ο Μάνος. Η ηχογράφηση αυτή παραμένει ανέκδοτη.
Θυμίζω βέβαια ότι αρκετά χρόνια αργότερα η Νένα Βενετσάνου ηχογράφησε έναν ολόκληρο δίσκο με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, όπου συμπεριλήφθηκαν και τα τραγούδια του "Ματωμένου Γάμου". Η ηχογράφηση των πέντε τραγουδιών έγινε το 1991 με ενορχήστρωση του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά ο δίσκος κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του συνθέτη.

(c) Ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση | 1980 | mp3 | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο
πηγή: d58/N.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: