Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Γιώργος Θεοδωράκης: Σήμα (1983)

Πνιγμένος κάτω απ' τη βαριά σκιά του σπουδαίου πατέρα του, ο συνθέτης Γιώργος Θεοδωράκης, ο γιος του Μίκη, δεν είχε τις ευκαιρίες που θα αναλογούσαν σε έναν οποιοδήποτε προικισμένο μουσικό, για να μπορέσει να αναπτύξει ελεύθερα το ταλέντο του. Γιατί ο Γιώργος Θεοδωράκης διαθέτει ένα ανεξάρτητο πνεύμα κι ένα αδιαμφισβήτητο μουσικό ταλέντο, το οποίο φάνηκε πολύ νωρίς, όταν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70 συμμετείχε ως μουσικός στις αμέτρητες συναυλίες του Μίκη, ενώ κάποια στιγμή ενορχήστρωσε με εντελώς προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο το κλασικό έργο "Ο ήλιος και ο χρόνος" για τις συναυλιακές ανάγκες του πατέρα του και φαίνεται μάλιστα ότι η εκδοχή αυτή του έργου ηχογραφήθηκε κι εκδόθηκε σε δίσκο από ξένη εταιρία.
Ο Γιώργος Θεοδωράκης καταγράφεται ως ένας ξεχωριστός πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, ένα πεδίο που προσπάθησε να το αναπτύξει ως ανεξάρτητος δημιουργός, αλλά μάλλον οι συγκυρίες δε στάθηκαν σύμμαχοι σ' αυτή την απεγνωσμένη του προσπάθεια. Το πρώτο σημαντικό δείγμα του ταλέντου του μας το έδωσε με τη μουσική που έγραψε για την ταινία "Ο ασυμβίβαστος" (1979) του Ανδρέα Θωμόπουλου με πρωταγωνιστή τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ενώ ακολούθησε ο πρώτος κανονικός του δίσκος με τίτλο "Νικοτίνη 5, 6 & 9".
Το 1983 από τη Minos κυκλοφόρησε η αξιολογότερη δουλειά του με τίτλο "Σήμα". Εδώ βρίσκουμε σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα χαρακτηριστικά του συνθέτη. Ηλεκτρονικός ήχος συνδυασμένος με ακουστικά όργανα, πειραματικές καταγραφές και απροσδόκητα ξέφωτα με τρυφερές μπαλάντες. Στα φωνητικά μέρη περιλαμβάνονται τρία πολύ ενδιαφέροντα τραγούδια, τα δύο σε ποίηση των Μιχάλη Κατσαρού και Γιώργου Σαραντάρη κι ένα σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη. Το τελευταίο επιγράφεται "Φυλακές ανηλίκων" και είναι το πιο αξιόλογο κομμάτι του δίσκου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο συνθέτης και ο Πέτρος Πανδής. Ο ίδιος ο συνθέτης εκτελεί το συνθεσάιζερ, παίζει πιάνο και κρουστά, ενώ στην κιθάρα είναι ο Δημήτρης Παπαγγελίδης.

(c) LP | MINOS | 1983 | πηγή: d58  

1 σχόλιο:

vencerem είπε...

Πολλά ευχαριστώ!