Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Καλατζής: Και η ζωή συνεχίζεται (1975)

Η συνεργασία του συνθέτη Γιώργου Κατσαρού με τον σπουδαίο τραγουδιστή Γιάννη Καλατζή έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική δισκογραφία καταγράφοντας μερικές διαχρονικές και αξεπέραστες επιτυχίες εκεί στα τέλη του '60 και στα πρώτα χρόνια του '70, όπως η θρυλική "Κυρά Γιώργαινα", ο χιλιοτραγουδισμένος "Επιπόλαιος" και φυσικά ο εμβληματικός "Σταμούλης ο λοχίας". Χαρακτηριστικό μάλιστα όλων αυτών των επιτυχιών ήταν η παρουσία του πολυγραφότατου στιχουργού Πυθαγόρα, μόνιμου συνεργάτη του συνθέτη για δυο σχεδόν δεκαετίες.
Το 1975 από τη Minos κυκλοφόρησε ο τελευταίος καρπός αυτής της ιστορικής συνοδοιπορίας. Πρόκειται για το δίσκο "Και η ζωή συνεχίζεται...". Μουσική: Γιώργος Κατσαρός. Στίχοι: Πυθαγόρας. Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής. Ο δίσκος βγήκε σε μια δύσκολη εποχή για το ελαφρολαϊκό είδος που υπηρετούσαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες, αφού βρισκόμαστε πλέον στο αποκορύφωμα της κυριαρχίας του μεταπολιτευτικού πολιτικού τραγουδιού. Παρόλα αυτά δεν πήγε χαμένος και κάμποσα τραγούδια του ακούστηκαν πολύ, όπως το ομότιτλο, αλλά και μερικά ακόμη: "Είσαι η μία μου", "Θάρθει, θάρθει", "Πάω στοίχημα", "Και τα λοιπά και τα λοιπά".  
Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτός ο δίσκος σαφώς και υπολείπεται σε σχέση με τους παλιότερους αυτής της συνεργασίας. Ο συνθέτης μοιάζει επαναπαυμένος στη γνώριμη μανιέρα του, οι στίχοι αναμασούν τετριμμένα κλισέ, αλλά η ερμηνεία του Γιάννη Καλατζή παραμένει στα ίδια υψηλά στάνταρ.

(c) LP | Minos | 1975 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: