Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Νίκος Μωραΐτης: Αλέκος Παναγούλης (1977)

Πρωτομαγιά του 1976. Σημαδεμένη από τον τραγικό θάνατο του Αλέκου Παναγούλη, του ανθρώπου που συμβολίζει την αντιχουντική αντίσταση με την απόπειρα δολοφονίας του αρχιδικτάτορα και τις οδυνηρές συνέπειες που αντιμετώπισε στη συνέχεια ως αντίποινα για την παράτολμη πράξη του. Η Χούντα έπεσε, αλλά εκείνος δεν πρόλαβε να χαρεί τη δημοκρατία, για την οποία αγωνίστηκε. Έφυγε εκείνη τη θλιβερή Πρωτομαγιά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν ατύχημα ή δολοφονία; Το ερώτημα εξακολουθεί από τότε να πλανάται βασανιστικά...
Ένα χρόνο μετά την τραγική Πρωτομαγιά του 1976 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Αλέκος Παναγούλης" με 12 ποιήματα του αγωνιστή μελοποιημένα από τον Νίκο Μωραϊτη και ερμηνευμένα πολύ εκφραστικά από τον Πέτρο Πανδή και μάλιστα υπό τη διεύθυνση του Νότη Μαυρουδή. Πρόκειται για ποιήματα που έγραψε ο Παναγούλης στη φυλακή και διακρίνονται για την έντονη συναισθηματική και αγωνιστική τους φόρτιση.
Στο οπισθόφυλλο του δίσκου φιλοξενείται κείμενο του Βασίλη Βασιλικού κι ένα κατατοπιστικό σημείωμα του συνθέτη, το οποίο και αντιγράφω εδώ:
Δεν ήταν δυνατό να με αφήσει ασυγκίνητο ο ηρωισμός, το μαρτύριο και το τραγικό τέλος του Αλέκου Παναγούλη, όπως δεν άφησε ασυγκίνητους όλους αυτούς που αγωνίζονται ή πιστεύουν στην ελευθερία. Γνωρίζοντας τον Αλέκο από τα παιδικά του χρόνια στη Γλυφάδα και έχοντας υπ' όψη τις συνθήκες και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν έγραψε αυτά τα ποιήματα, προσπάθησα να μην τα προδώσω. Πιστεύω πως πέτυχα να δώσω το παράπονο, την αδικία και τον πόνο που έζησε ο Αλέκος, χωρίς να χάσουν την αγωνιστικότητά τους. Και τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες Πέτρο Πανδή και Νότη Μαυρουδή, καθώς και όλους τους μουσικούς που εργάστηκαν, για να γίνει ο δίσκος αυτός.
c) LP | Nikos Productions | 1977 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Βασιλική/d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δίσκος κυκλοφορεί στην ψηφιακή διανομη


https://open.spotify.com/album/4To6lWt1eKGzyMlgsE2lus?si=wX5Q8CelSeGmCJetN61sQA

Lilalilak είπε...

Ο Αλέκος Παναγούλης.. Φλογερή, αδάμαστη ψυχή.. Αητός και παληκάρι..

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες. Καλό μήνα.